Az idén második alkalommal közzétett felhívásra olyan külföldi székhelyű vagy magyarországi, de idegen nyelven játszó színházak, társulatok és előadóhelyek jelentkezését várja az ügynökség, amelyek magyar színműveket adnak elő idegen nyelven.

A PKÜ jelentősen kibővített pályázati portfóliójának egyik legfrissebb kezdeményezése a magyar drámairodalom külföldi érvényesülésének elősegítése. A támogatást igénylők nemcsak a kortárs és klasszikus magyar drámák és színpadi művek lefordítását vállalják, hanem azt is, hogy a műveket színpadra viszik és bemutatják.

„Ahogy kortárs könyvirodalmunk, úgy kortárs drámairodalmunk is hihetetlenül izgalmas, minden kísérletével, útkeresésével és zsákutcájával együtt. A kortárs magyar próza már magas polcon ül a képzelt világirodalmi könyvtárban, sorra hozzák el íróink és fordítóik a rangos külföldi díjakat. Sokkal több figyelem és ilyen jellegű katalizáló segítség szükséges a magyar színpadi művek idegen nyelven vagy külföldön történő menedzseléséhez és előadások létrejöttéhez. Ezt a hiányt kívánjuk most enyhíteni” – mondta Pál Dániel Levente, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatója.

A bruttó 10 000 000 forintos keretösszegű pályázatra folyamatosan lehet jelentkezni, az elbírálás havi rendszerességgel történik.

További információ és a jelentkezés feltételei a Petőfi Kulturális Ügynökség angol nyelvű weboldalán olvasható ezen a linken.

Nyitókép: Shutterstock/Mario-Lisovski