Egykor dohánytermelésből éltek meg a kunadacsiak, ma már inkább a paprikatermesztésben találják meg a számításukat a gazdák. Novák Péter A falu bolondja negyedik epizódjában szó szerint belekóstolt a fűszer-előállításba, miközben szemei előtt bontakozott ki a helyiek összetartó közössége.

„Kunadacs a nagy magyar valóság. Sok helyen jártunk, de mindenhol azt éreztük, hogy védett, burokban levő embereknél járunk, akiknél a különleges környezet a válasz a világ kihívásaira. De Kunadacs maga a kihívás” – mondja Novák Péter műsorvezető az alföldi településről. A mindössze nagyjából 1400 főt számláló falu valóban sokat látott: a korábbi tanyavilág lakossága  kicserélődött a múlt században, sokan elköltöztek, de sokan vissza is találtak oda. Azonban a minden viszontagság ellenére ott maradt gazdálkodók rendre feltalálták magukat azon a téren, hogy hogyan hasznosítsák földjeiket.

Így például a kunadacsi mezők néhány évtizeddel ezelőtt a magyar dohányipar jól termő területei voltak – annak ellenére, hogy a falu közössége a ’80-as években még egy füstmentességet hirdető mozgalomhoz is csatlakozott. „A szlogenünk is az volt, hogy kettős a hasznunk, termeljük, de nem szívjuk” – mondja Sipos Balázs, a korábbi polgármester, aki bár már átadta vezetői tisztségét Farkas Ildikónak, a jelenlegi polgármesternek, mégis máig aktív részese a közösségszervezésnek.

Ma már azonban jóval egészségesebb terméke is van a gazdálkodóknak: egyik fő terményük a pirospaprika, melyet a helyi feldolgozóüzemben készítenek elő a fogyasztásra. Ez a termelőtevékenység a faluban sok embert foglalkoztat, a megélhetés előteremtése mellett pedig az önellátást is szolgálja. Mint a polgármester, Farkas Ildikó elmondta, a helyi étkeztetésért felelős szervezetek igényeit is igyekeznek kiszolgálni, így a paprika mellett burgonyát és hagymát is termesztenek.

De vajon hogyan él meg a helyi juhtenyésztő a családjától megöröklött vállalkozásból? Milyen a helyi néptánccsoport, és hogyan látják a legrégebbi kunadacsi lakosok az új nemzedék munkáját? Kiderül A falu bolondja negyedik epizódjából!