Egykor tömegeket ültetett le a tévéképernyő, manapság pedig a mozivászon elé: ő a producere az utóbbi évek két legnézettebb magyar filmjének. De írt ponyvarákenrolt, könyvet Lovasi Andrásról, és híres arról, ahogy színházat csinál könnyűzenei koncertekből. Podcastajánló.

Péczeli Dóri podcastsorozata, a Puzzle első epizódjának vendége Lévai Balázs rendező-producer, akinek hamarosan újra dob+basszus zakatol a füleiben.

Tegyük fel, hogy két toplistás Netflix-helyezés után kapsz egy hívást a szolgáltatótól, hogy elkészítheted a Nagykarácsony vagy a Nyugati nyaralás folytatását. Hogyan reagálnál?

Nagyon örülnék neki, mert van egy titkos vágyam, hogy esetleg a mi csapatunk készítheti az első magyar tartalmú Netflix-produkciót. Tiszeker Dániel rendezővel és Pataki Ádám operatőrrel annyira erős csapatot alkotunk, hogy kis túlzással mindegy, hogy mit, csak velük csinálhassam... de azt hiszem, hogy talán inkább egy harmadikat választanék. Nagyobb kihívást találnék abban, hogy csináljunk valami újat.

„A világ nyitott könyv, csak le kell venni a polcról.” Ez volt a Bestseller című televíziós műsorod mottója. Te milyen könyvet vettél le legutóbb a polcról?

Legutóbb nem a polcról vettem le, hanem a kiadó küldte el nekem Szilágyi Zsófia Emma Szonja című könyvét. Nem ismerem a szerzőt, olvastam egy kritikát a regényéről, ami alapvetően lehúzta.

És ez kedvet csinált hozzá?

Igen, mert producerként mindig ébernek kell lennem. Keresem a jó ötleteket, hiszen sosem tudhatom, miből lehet film. Az említett kritika egyáltalán nem volt pozitív, viszont több olyan elemet is kiragadott a történetből, amiről azt gondoltam, hogy ez filmen akár még érdekes is lehet. Elkezdtem olvasni a könyvet, és kifejezetten ígéretesen kezdődik. Ebből még bármi lehet.

A Bestseller című műsorban világhírű kortárs írókkal beszélgettél, mint Paul Auster, Umberto Eco, Helen Fielding vagy Paulo Coelho. Melyiküket tudnád elképzelni regényhősként?

Paul Auster jár mostanában a fejemben, aki súlyos betegséggel küzd. A Bestseller-interjúban volt egy gondolata, ami azóta is gyakran eszembe jut. Azt mondta, hajlamosak vagyunk a személyiségünkre márványtömbként gondolni. Miközben szerinte a személyiségünk inkább egy spektrum, amiben sokféle tulajdonságunk kavarog, és adott helyzettől függően ugyanarra az impulzusra eltérően reagálhatunk. Van, amikor egy bizonyos dolog dühöt vált ki belőlünk, máskor lenyeljük, jobb esetben mosolygunk rajta. Paul Austert például el tudnám képzelni egy regény főszereplőjeként. De ha már említetted Paulo Coelhót, az ő élete is regénybe illő. A világhírű brazil író egykor beatújságíró volt, majd a negyvenes éveiben rátalált a spiritualitásra, de addig elég komoly rock and roll életet élt.

Több interjúban is hangsúlyoztad, hogy nem vágysz már képernyőre, nincs benned szereplési vágy. Egy újabb Bestseller-sorozatra azért nyitott lennél?

A válasz kiderül a beszélgetésből.

Puzzle – a beszélgetés, amelyben kirakóst játszunk kiválóságaink életképeivel. Új epizódok szerdánként a Magyar Kultúra Podcastok-csatornán. Műsorvezető: Péczeli Dóri.