Zalatnay Sarolta (Cini) azon művészek közé tartozik, akik már gyermekkorukban is eltökélten tudták, hogy zenei pályára készülnek. Tehetségére hamar felfigyeltek szülei, akik mezzoszoprán hangjával operaénekesi jövőt képzeltek el neki. Hétéves korában a folyamatos megbetegedések miatt ki kellett venni a manduláját, amelynek következtében megváltozott a hangja, ezért ezt az álmot fel kellett adnia. Ahogy visszaemlékszik: a kórházban töltött idő meghatározó élmény maradt számára, rövid ideig gyermekorvos akart lenni, de aztán végül a zene mellett döntött.

cini1

Cini első fellépése a Petőfi Sándor Gimnáziumban volt, ahol a társai addig skandálták a nevét, míg dalra fakadt, ekkor találkozott először Komár Lászlóval. Elárulta: édesanyjának azt mondta, moziban volt, majd miután a fodrászatban mindenki az ő hangjáról dicsekedett édesanyjának, be kellett ismernie a turpisságot. Az énekesnő szereti a komolyzenét, hét évig tanult zongorázni, a kedvencei Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Frédéric Chopin művei voltak, ám mégis a rock and roll pezsgése ejtette igazán rabul. Zalatnay Saroltára külföldi tartózkodása alatt nagy hatással volt Tina Turner és Wanda Jackson világa, a népszerű Guardian magazin pedig a magyar Janis Joplinnak nevezte, akit szintén különösen kedvelt.

som_lajos

Mint felidézte: karrierje változatosan indult, többek között megfordult a Bergendy, az Omega, a Metro, az LGT, a Scampolo, a Generál és a Skorpió együttesben is. Az 1971-es Táncdalfesztivált ő nyerte meg Fák, virágok, fény című dalával. Cininek erről is volt egy érdekes sztorija: a hátán szétszakadt gyönyörű ruhája, gombostűkkel kellett összerakni, hogy ki tudjon menni átvenni a díjat. A vadóc, fiús lányból hamarosan divatikon lett, lányok, nők tömegei követték öltözködését. Cini hozta divatba a miniszoknyát, amelyet rendszerint combközépig érő csizmával viselt. Kedvelte az extravagáns stílust, egyik kedvenc fülbevalóját például az édesanyja villanyszerelője fabrikálta, de olyan is volt, hogy felállt az asztalra és a barátnői ollóval szétcincálva miniruhává varázsolták rajta az estélyit. Zalatnay Sarolta elmondása szerint mindig jóban volt nőtársaival, nem riválisként, inkább példaképként tekintettek rá. Zenésztársainak barátnői közül sokan a bizalmukba avatták vagy egy fagyiért cserébe kifaggatták, vajon hűséges-e a párjuk.

cini2

Az énekesnő csaknem 500 dalt jelentetett meg, amelyekből 18 nagylemez és 50 kislemez készült el. Egy műtét miatt 1982-ben időszakosan fel kellett hagynia a zenével és a fellépésekkel, ekkor talált rá az írásra, majd négy évvel később meg is jelentette első könyvét, az egyik leghíresebb száma után kapott Nem vagyok én apáca című művet. Később több kötettel is jelentkezett. Cini megosztotta velünk, hogy ebben a kritikus időszakban érezte a leginkább azt, hogy neki a zene a mindene, ezzel kell foglalkoznia.

Végh Nóra

Fotó: Kőmives András