Sanyi, a szabadság költője, 2800 helyrajzi terület névadója, Júlia elnyomott férje – Petőfi szubjektív. Ahogy a reformkor nyomot hagy. Szerintünk. Podcastajánló.

Történelmünk nagyjai is kicsiben kezdték. Többek között Petőfi Sanyi, Széchenyi Pisti, Kossuth Lali és Brunszvik Rézi hozzák közelebb a történelmet az alsó tagozatosokhoz. A Reformkor nagyjai – kicsiknek program eddigi tapasztalatairól Katona Csaba történészt, a projekt egyik megalkotóját kérdeztük.

A Pictorial Collective dokumentarista fotós kollektíva másfél éven át járta a Kárpát-medencét, hogy fotós látleletet készítsen a Petői utcák népéről. Milyen Petőfi Magyarországa ma? Vendégünk Pályi Zsófia fotográfus. A kiállítást ebben a cikkünkben mutattuk be.

A Költővel nem járnék című antológia szerzői elrugaszkodnak a sematikus „nemzet költője” képtől, és tizenötféle választ hoznak arra a kérdésre, hogy: mit jelent számunkra Petőfi? Beszélgetőpartnerünk Szabó Borbála író, akinek Júlia Petőfije címmel olvasható novellája az antológiában.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat. Műsorvezető: Rédl Ádám

Fotó: az epizód borítóképe Pályi Zsófi fotójának felhasználásával készült. Huszárok, 2022. szeptember 8. Doroszló, Szerbia. / Kék dolmány és zöld csákó. Egykor ezt a viseletet a 7-es számú huszárezred hordta, aki Baranya és Tolna megye területén toborozta huszárait az 1840-es években. A képen vitéz Csizik Mihály alezredes és vitéz Holló Róbert főhadnagy körmenetre készülnek a doroszlói búcsúban.