Hogyan válhat a kecskéből házi kedvenc?

Zsámboki Zoltán kecskepásztor igazán boldog életet él: 2005-ben vett harminc kecskét, hozzájuk tanyát, és budapesti urbánus életmódját természetközelire váltotta. Ma már családjával együtt gazdálkodik.

„Kevés apuka van, aki a munkahelyre úgy cipelheti a gyerekét, mint én. Ez a családom szempontjából is jó választás volt, hogy együtt tudjuk megélni ezt az életmódot” – meséli a Petőfi Akadémia videójában Zsámboki Zoltán.

„Egy olyan helyre van szükség a kecsketartáshoz, ahol olyan dolog nincs, amire neked szükséged van” – összegzi a lényeget Zsámboki Zoltán. Mert a kecske mindenütt talál magának eleséget – még akkor is, ha a fű kiégett, és már a szintén nem túl igényes birkák legeltetésére sem megfelelő. A videóból kiderül, hogyan és hol lehet legeltetni a kecskenyájat, hogyan kell etetni és fejni.

„Egy állat akkor boldog, ha természetes közegében van és szabad” – mondja Zsámboki. „Kis létszámban a kecskéből házi kedvencet is lehet nevelni – olyan lesz, mint egy kutya. De egy dolgot sosem fog megérteni: hiába kéred, hogy ami neked fontos, azt ne rágja le” – jellemzi a fajt, de elmeséli azt is, milyen télen a kecskepásztor élete, és hogy hogyan lehet zsírosabb, gazdagabb a tej.

A Petőfi Akadémia hétről hétre elhozza őseink évszázadokon át felhalmozott tudáskincséből azokat az elemeket, amelyek 21. századi életünkben is jól hasznosíthatóak. Tanuljuk vissza együtt a hagyomány hasznos tudását a Petőfi Akadémia videóiból!

Ez is érdekelheti

A bevásárlóközpontokban biztosan nem kapunk igazi kovászos kenyeret

Az ok egyszerű: a nagyipari méretekre lehetetlen adaptálni azt az időigényes folyamatot, amelynek a vége a kívül ropogós, belül foszlós kenyér. Otthon viszont érdemes kivárni!

Ezek a seprűk nem (csak) boszorkányoknak készülnek!

Egy jó seprű a mai napig minden háztartásban nélkülözhetetlen, a jó seprű ismérve pedig az, hogy nem műanyagból, hanem javarészt természetes anyagokból – cirokból, fából, eredetileg pedig fűzvesszőből – készül. A Petőfi Akadémia epizódjából megtudhatjuk, hogyan!

Komposztálás a panelházak tövében? Igen!

Komposztálni bárhol lehet, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Zuglóban működő Zsálya Kertben is aktívan használják a kijelölt komposztálókat a környéken lakók. De vajon napfényre vagy árnyékra van szüksége a komposztnak, és mi az, amit semmi szín alatt ne tegyünk bele az újrahasznosítandó zöldhulladékok közé? Mutatjuk a pompás komposzt legfontosabb titkait!

Gyógyszer volt a pálinka, de ötvenegy fok alatt vigyázni kellett vele

Mi kell a jó pálinkához? Jó gyümölcs. De vajon mitől jó a gyümölcs és egyáltalán milyen fajtákból érdemes elkészítenünk a nedűt? Egy biztos: az alapanyagnak tisztának kell lennie.