Hogyan készül a tinktúra? Mi az a macerátum? Mire érdemes figyelni a gyógynövények felhasználásakor? A Petőfi Akadémia legújabb epizódjában a gyógynövénykivonatok készítésébe nyerünk bepillantást.

A gyógynövények használata az ősidőkig nyúlik vissza, de napjainkban is nagy szerepet kap a gyógyászatban. Pottyondy Ákos füvesember saját gazdaságában évek óta foglalkozik gyógynövények felhasználásával, és szívesen osztja meg gyakorlati tapasztalatait a kivonatkészítési praktikákról.

Kivonatnak azt nevezzük, amikor valamilyen kivonatoló közeg segítségével hatóanyagokat nyerünk ki a gyógynövényekből. Kivonatoló anyag lehet a víz, az alkohol vagy különböző olajok is.

A tinktúrák növényi anyagok alkoholos kivonatai, készítésük egyszerű folyamat. A macerátum a zsíroldékony hatóanyagok kioldásával jön létre a gyógynövényekből – ehhez olívaolajra van szükség.

„A tinktúrákat kis kanállal, kortyokban, cseppenként érdemes fogyasztani, míg a macerátumokat inkább külsőleg szokás alkalmazni. Az alkoholos végtermék gyakorlatilag korlátlan ideig, míg az olajos legfeljebb egy évig őrzi meg minőségét. A visszamaradt növényi anyagok a konyhában hasznosíthatóak” – magyarázza Pottyondy Ákos, aki a Petőfi Akadémia friss videójában részletesen is bemutatja a kivonatkészítés fortélyait.