A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában hétről hétre betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból.

A hetedik rész tartalmából:

Szarvas József segítségével felelevenítjük Petőfi körtefájának legendáját. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész az Őrség nagy szerelmese, évekkel ezelőtt Viszákon vásárolt egy parasztházat. A porta mostanra egy különleges pajtaszínházi programsorozat, valamint a Tündérkert, vagyis a Kárpát-medence őshonos gyümölcsfáinak otthona, ahol nemrég Petőfi körtefájának egyik oltványát is elültették.

Az erdélyi Székelykeresztúron minden évben felidézik Petőfi Sándor utolsó vacsoráját, ahol a korabeli feljegyzések szerint egy helyi földbirtokos látta vendégül a költőt. A Gyárfás-kúriában felszolgált menü állítólag annyira ízlett Petőfinek, hogy hálából verset írt a házigazda lányának emlékkönyvébe. A július 30-i eseményekről Bálint Kinga, a székelykeresztúri önkormányzat kommunikációs munkatársa beszélt a Talpig magyarban.

Fónagy Zoltán történész a Mindennapok története című ismeretterjesztő blogjában elődeink hétköznapi életéről mesél szórakoztatóan. Ezúttal a reformkor érdekességeibe avat be minket, és eljátszunk közösen a gondolattal, hogy Petőfi milyen blogger lenne most. 

Talpig magyar podcast legfrissebb epizódja az alábbi linkre kattintva indul:

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból.

Műsorvezető: Rédl Ádám.

#podcast