A párizsi Picasso Múzeum jóvoltából több ezer műalkotás, fénykép, hangfelvétel és kapcsolódó emléktárgy böngészhető.

Pablo Picasso (1881-1973), peintre espagnol, dans son atelier, ŕ Vallauris.     LIP-1069-040 (Photo by © Lipnitzki / Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP)
Pablo Picasso spanyol képzőművész vallauris-i műtermében. Fotó: Lipnitzki / Roger-Viollet via AFP

A múzeum közelében egy külön tanulmányi központot is meg fognak nyitni idén, amelyet kutatók és rezidens művészek használhatnak majd. Az online portálon azonban bárki kedvére barangolhat a Picassóhoz köthető műalkotások, esszék, hangfelvételek és interjúk között. Az archívum 19 ezer olyan fotót is tartalmaz, amelyeket a nyilvánosság még soha nem láthatott. További 200 ezer szöveg digitalizálása és a portálra való feltöltése várható még az elkövetkező években.

A spanyol festő és szobrász a 20. század egyik legbefolyásosabb művésze, leginkább a kubista mozgalom társalapítójaként ismerik Georges Braque mellett. 1881-ben Málagában született, élete nagy részét azonban Franciaországban élte le. 1992-ben családi archívumát is a francia államra bízták, amely azóta is felügyeli azt. Tavaly a festő halálának 50. évfordulóján számos kiállítást szerveztek, amelyek a művész máig tartó hatása előtt tisztelegtek.

A cikk forrása itt olvasható.