Harmath Artemisz művészcsapatával veszi nyakába az országot, hogy Tiszán innen, Dunán túl megmutassák a gyerekeknek és a szülőknek, milyen élményeket rejthet számukra a színjátszás, a zene és az irodalom.

Harmath Artemisz gyermekirodalmár, Varró Dániel költő és Molnár György dalszerző
Harmath Artemisz gyermekirodalmár, Varró Dániel költő és Molnár György dalszerző. Fotó: Antal Dániel / Kultúra.hu

„Volt bennem egy düh a sok rossz gyerekkönyv miatt, amelyek a gyerekek kezébe kerülnek. Hogy a szemét eljut hozzájuk, miközben nagyon sok értékes mese- és gyerekkönyvet találhatunk a hazai irodalomban. Nem ismerik a mai költőket, holott ma is íródnak nagyon klassz versek” – meséli Harmath Artemisz, a Mesecentrum programigazgatója, aki Zenés olvasósarok című előadás-sorozatával az ország minden pontján igyekszik eljuttatni a legkisebbekhez is az irodalmat, az olvasás szeretetét.

És ezt a népszerűsítő missziót nem akármilyen társasággal vállalja magára a szakember: színészekkel, zenészekkel és irodalmi alkotókkal összefogva, felnőttekhez és gyerekekhez egyaránt szóló összművészeti programcsomaggal érkezik minden helyszínre a Zenés olvasósarok. Mint Harmath Artemisz elmondta, a mesehallgatás és mesemondás számtalan pozitív hatását, így a gyerekek mentális és szociális fejlődését igyekeznek megmutatni, ehhez pedig olyan műsort állítottak össze, amely bevonja a közönséget az előadásba.

„Nagyon elégedett vagyok, mikor látom, hogy megmozgatja a programunk a gyerekeket: ahogyan egyre kíváncsibbak, és ahogyan egyre közelebb húzódnak az előadóhoz, mert annyira beszippantotta őket a mese, hogy résztvevőkké válnak a történetben. Én úgy gondolom, hogy egy jó vers vagy jó mese, amely megszólítja őket, olyan élményt tud adni – főleg abban a formában, amelyben mi is szeretnénk elvinni hozzájuk a művészetet –, hogy később egész életükben keresni fogják a minőségi időtöltést kínáló programokat.”

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.