A nemrég elhunyt színészlegenda, Csomós Mari helyére Pogány Juditot választotta meg a Nemzet Színésze cím tizenegy jelenlegi birtokosa.

A nagy magyar színészek idén harmadjára gyűltek össze a Nemzeti Színházban, és – az Index információi szerint – úgy döntöttek, a novemberben elhunyt Csomós Mari után Pogány Judit birtokolhatja a rangos címet.

A Nemzet Színésze elismerést a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik, akik életük végéig havi nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha közülük valaki meghal, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással választ új színészt.

Nő helyére mindig nőt, férfi helyére férfit választanak. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Pogány Judit minden említett feltételnek eleget tesz. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a Nemzeti Színházban töltött két évtizede alatt Ascherrel Tamással, Zsámbéki Gáborral, valamint Székely Gáborral dolgozott együtt, eljátszotta az Éjjeli menedékhely Natasáját, a Szent György és a sárkány Isbel hercegnőjét, a Troilus és Cressida Cassandráját és a Jövedelmező állás Polináját. Színházi szerepeinek többségét a groteszk és esendő hősnők jellemrajza teszi ki. Alakításain keresztül olyan személyiségek elfogadtatására törekszik, akik messze állnak az idealizált, hibátlan karakterektől. Rendkívül kíméletlen önmagával, kifejezetten objektíven látja szerepformálását: egészen addig csiszolja karakterét, míg úgy nem érzi, hogy igazán életre kelt az általa alakított figura. Híres szinte önmarcangoló, lelkiismeretes felkészüléséről, mindig a teljes és hiteles alakításra törekszik. Pogány Judit ma is aktív, jelenleg az Örkény István Színházban játszik.

Filmes szerepei közül kiemelendők az Imre és az Ajándék ez a nap című Gothár Péter-rendezések. Utóbbiért 1980-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok Nagydíját, továbbá a mozi az 1980-as Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elsőfilmes kategóriában Arany Oroszlán díjat kapott.

A Nemzet Művésze címet először 2000. augusztus 22-én adták át.

Pogány Juditot korábban vendégül látta Mi lenne, ha... című podcastünkben Seres Gerda is.

https://kultura.hu/pogany-judit-a-hibak-erdekelnek-podcast/

Fotó: MTVA / Zih Zsolt