A kazah férfi az ALI betűket karcolta egy Kr. e. 2. századi, késő szamnita korszakból származó lakóépület falára.

Pompeji csodálatos épületeit sajnos nem először rongálta meg egy turista. Fotó: Shutterstock
Pompeji csodálatos épületeit sajnos nem először rongálta meg egy turista. Fotó: Shutterstock

Újra itt a nyár, és egy újabb turista, aki megrongált egy ősi olaszországi helyszínt. Június 22-én vették őrizetbe a Pompeji Régészeti Parkban azt a kazah turistát, aki a nevét karcolta be a színes freskókkal díszített úgynevezett Ceii-ház falába. Az olasz Carabinieri azóta elengedte a rongálót, aki kénytelen lesz fizetni az általa okozott károkért.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter nyilvános nyilatkozatában elítélte a pompeji vandalizmust, amely sajnos nem egyedülálló. A hónap elején egy holland turista Herculaneum ősi városában hasonló rongálást követett el, tavaly pedig egy angliai utazó véste fel a saját és barátnője nevét a római Colosseum felújított falára, amely nemzetközi szinten is haragot váltott ki.

Tavaly a miniszter olyan törvényt javasolt, amely nagymértékben megemeli a kiszabható bírságokat azoknak, akik megrongálják Olaszország műemlékeit és kulturális örökségi helyszíneit. Egyesek szerint a jogszabályt azért is indítványozták, hogy eltántorítsák a klímaaktivistákat attól, hogy kulturális helyszíneket vegyenek célba. A törvényjavaslatot januárban elfogadták.

A cikk forrása itt olvasható.