Ha statisztikát készítenénk Jenei Szilveszter életéről, annak is szép eredménye lenne, hiszen amellett, hogy Friderika slágerével ő lett a legsikeresebb magyar eurovíziós dalszerző, két eMRTon-díjjal, egy Aranyzsiráf-díjas albummal, öt arany- és két platinalemezzel, több mint háromszáz dallal, százötven albummal és csaknem harminc előadóval működött együtt valamilyen formában. A nevéhez fűződik a Honfoglalás című film története, de ő volt az első 1956-ról szóló rockopera, az Aki magyar ? 1956 zeneszerzője ugyanúgy, mint az első kétnyelvű (lovári?magyar) karácsonyi album megalkotója is, amely Cigánybetlehem címen jelent meg.

Az október 13-án tartandó koncerten nehéz lenne eddigi pályájának mindegyik állomását feleleveníteni, de Szilveszter valamilyen módon mégis kísérletet tesz erre, hiszen amit zenével nem mond el, azt elmondja szóban, ritka koncertrészletekkel, videoklipekkel, személyes élmények mesélésével. Ezen az estén így a magyar könnyűzene ?történelme? elevenedik majd meg az Illés együttestől kezdve a Kormorán zenekaron át napjainkig ? néha akusztikus ?one man band? előadóként, néha zenekarral, néha pedig olyan vendégművészekkel, mint Fenyő Miklós, Friderika, Fehér Adrienn, Varga Miklós, Szabó Csilla (ex Bojtorján), Tóth Renáta (ex Kormorán), a Kormorán zenekar, a Kormorán Memory Band és Koltay Gergely, akivel a Honfoglalás zenéjét szólaltatják majd meg. A csapathoz három hegedűs, Gál Péter, Gáspár Álmos és Salamon Bea is csatlakozik. A színpadon egy vonószenekar és egy zenésztársaiból verbuválódott folkrock zenekar is kíséri majd.

Érdekesség, hogy Jenei Szilveszter kapja idén a Börze Awardot, amellyel a zenei és egyéb kulturális értékek felkutatásában, ápolásában és megőrzésében részt vevő zenészeket, énekeseket és együtteseket díjazzák minden évben. Az elismerést Csabai Mátyás, a Lemezbörze?plusz című magazin tulajdonos-főszerkesztője alapította. A Börze Award korábbi díjazottjai között van Szikora Róbert, az Omega, a Tankcsapda, az Edda és a Bikini, a külföldiek közül pedig az olasz Bobby Solo és a német Scorpions is.

További információ:

www.jeneiszilveszter.hu

https://www.facebook.com/events/2130885623823947/