fbpx

Lovász Irén koncertje Kuvaitban

A Groove & Voice Trio informatív, mélyre ható, ugyanakkor érdekes és szórakoztató műsora felmutatja a szlovák, a cseh és a lengyel népzene sajátos színeit, illetve a mai együttműködés és közös alkotás képességének sajátos formáit a zenei nyelvek különleges erejű, kultúrák közti kommunikációs csatornáinak segítségével. A zenei kommunikáció elsöprő és magával ragadó áradása a négy nép és a négy kultúra régi barátságában és a közép-európai közös történelem során megélt egymásra utaltságában, egymásra hatásában és együttműködésében gyökerezik. E gondolatokat közvetíti Lovász Irén legújabb produkciója, mely elvarázsolta a kuvaiti közönséget.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

 

Lovász Irén legújabb produkciójában különféle zenei világok találkoznak. A művésznő mellett két kivételes tehetségű zenész, Horváth Kornél (ütőhangszerek) és Mizsei Zoltán (billentyű) tűnik fel ebben a felállásban, mely a különleges etno-ambient világzene világába kalauzolja a közönséget. Zenéjük mágikus hatással bír és tele van ősi tűzzel. Műveik az archaikus magyar népdalokra épülnek, amelyek olyan naturális elemeket keltenek életre, mint a föld, a víz, a tűz és a levegő, ugyanakkor a hangszerek használatában már a modern világ szellemisége is megjelenik. Akusztikus ütőhangszerek, elektronikus zene, hagyományos népi dallamok ? mindez jelen van a Groove & Voice Trio produkciójában, mely a hazai világzenét új, sajátos nézőpontból mutatja be.

 

Lovász Irén kuvaiti koncertjén a tradicinonális magyar népzene mellett cseh-morva-magyar dalok is felhangzottak, de a közönség hallhatta régi magyar és lengyel népdalok, illetve szlovák dallamok új adaptációját is. A koncert emellett magában foglalta a magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel zenészek kompozícióit és improvizációját. A program így színes, de homogén képet nyújtott a független, ám hatékonyan együttműködő V4-országok hagyományos és kortárs muzikális kultúráinak regionális együttéléséről.

A rovat további cikkei