A klasszikus történetben amíg Amphitryon és szolgája csatába mennek, s amíg távol maradnak, addig két isten, Jupiter és Merkúr az ő alakjukba bújva csábítja el Amphitryon feleségét. A csatából vérző sebekkel, de diadalittasan hazatérő Amphitryon felismeri az átverést, és elindul a valódi harc.

Ezt a történetet hozták össze az alkotók a fociultrák szubkultúrájával és legjellegzetesebb rítusával, az ustawkával, azaz szurkolótáborok előre lebeszélt időpontban és helyszínen történő párbajával, háborújával. Az ókori mítoszt így talpig mai köntösbe, vagy inkább mezbe öltöztetik az alkotók. A Dongó legalább annyira humoros, mint amennyire magában rejt komolyabb, mélyebb filozófiai kérdéseket. Együttélés, háború, féltékenység ? meg egy adag mai Magyarország.

 

Az előadásban a József Attila-díjas drámaíró, dramaturg, rendező Kárpáti Péter játékmesterként működik közre, azaz improvizációs helyzeteket teremt a próbákon. Ezeket a jeleneteket rögzítették, és a k2 fiatal szerzőpárosa az improvizációk szövegéből rakja össze Kárpáti Péterrel közösen a produkció szövegkönyvét. Sok múlik a szereplőkön, pillanatnyi állapotukon, azon, hogy a bennük dúló feszültség a játék során miként szabadul fel, tör ki, és azon, hogyan állnak össze végül egyetlen kerek egésszé a jelenetek.

 

A Dongó az első állomása annak a sornak, amelyben a Trafó három színházcsináló generáció új, kamaraprodukcióit mutatja be. A korábban TITÁNium díjat nyert k2 Színház most a Fővárosi Önkormányzat Staféta programjának keretében készítette a produkcióját, ők képviselik a középső, azaz a pályakezdésen már túljutott, de még éppen tapasztalatokat szerző generációt. Utánuk a már nagy szakmai múlttal rendelkező Hudi László új előadása, az Optimista est következik a Trafóklubban, Murányi Tünde főszereplésével március 9-én. Végül a sor legfiatalabb alkotója, Kelemen Kristóf mutatja be a III. TITÁNium szemlén Trafó-díjat elnyert pályázatából készült előadását, a Miközben ezt a címet olvassák, mi magunkról beszélünk című produkciót március 19-én.

 

PREMIER
2016.02.26. 21.00 óra
Trafó Klub