302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum
Múzeumok Éjszakája, Iseum, Képtár
Fotó: Nagy Zoli

A Múzeumok éjszakájának fővárosában

Az esemény fővárosában, Szombathelyen a Savaria Múzeumban a klasszikus tárlatvezetések mellett a díszteremben izgalmas előadások lesznek a digitalizáció témakörében, Hány bogár fér át a tű fokán? címmel pedig az állatvilág Góliátjairól és Dávidjairól hallhatunk előadást. A múzeum homlokzatát 22:30-kor fénnyel festik meg.

A Szombathelyi Képtárban többek között a hangzó textilekről és az az animációs szakmáról lesz szó, de kipróbálhatunk egy 3D-nyomtatót és közösségi kerítésszövésen vehetünk részt.

A városban a MÁV is különleges programokkal készül: a vasútállomáson megtekinthetünk régi gőzmozdonyokat, benézhetünk egy légópincébe és a MÁV-székházban található Római-kori magtárba is ellátogathatunk.

hir_szombahely_0
Fényfestés is lesz Szombathelyen
Fotó: muzej.hu

A fővárosban

Ha az egzotikus kultúrák iránt érdeklődünk, akkor érdemes ellátogatni a Yunus Emre Intézetbe az Andrássy úton, amelynek udvarán a török díszítőművészetet ismerhetjük meg, valamint e nép teakultúráját, és török édességeket kóstolhatunk. A kiállítóteremben a szultánok titokzatos hímzésű ingjeit csodálhatjuk meg.

Ha már úgyis az Andrássy úton vagyunk, akkor érdemes a Hopp Múzeumba is ellátogatni, ahol az új kiállítás megtekintését követően kínai hagyományos hangszer bemutatón, japán teaszertartáson, indonéz és indiai táncbemutatón vehetünk részt, valamint a kertben lesz kalligráfia, száriba öltözés, hanbok-próba és kézműves foglalkozás is.

muzeumokejszakaja_hoppmuzeum_bygordon110625_176
Múzeumok Éjszakája a Hopp Múzeumban 2011-ben
Fotó: kultura.hu

Az irodalmat kedvelőknek különleges programokat kínál az Ady és Csinszka egykori pesti lakásából kialakított Ady Emlékmúzeum, ahol mások mellett a Duruzsoló Együttes előadásában megzenésített Ady-verseket is hallgathatunk. A Magnet Közösségi Házban Spiró György beszél az irodalom változásairól a digitalizálódó világban.

A Petőfi Irodalmi Múzeum is változatos programokkal készül, amelyek közül kiemelkedik a Károlyi kertbe szervezett éjszakai barangolás vagy az írók hagyatékából származó bútorok megismerése.

fe_800_500_noname_2cim
Múzeumok Éjszakája a PIM-ben 2015-ben
Fotó: litera.hu

Ha inkább a zenei programokat céloznánk meg, akkor érdemes a Liszt Ferenc Emlékmúzeumba is benéznünk, ahol hangszerbemutatókkal, zongorakoncertekkel várják a látogatókat, a programokat pedig Somlai Valéria zongoraművész és Kékkovács Mara színművész előadása zárja. A legtöbb múzeum egyébként készül valamilyen koncerttel vagy zenei programmal.

A Természettudományi Múzeum többek között Földkerülő Expedícióra hív, amely során 360 perc alatt kontinensről kontinensre haladva bebarangolhatjuk az egész világot.

Óbudán több múzeumot is útba ejthetünk. Az Óbudai Múzeum állandó játéktörténeti, helytörténeti és középkori, valamint az időszaki porcelán kiállításában is lesz tárlatvezetés, játékos nyomozással várják a kisgyerekes családokat, de az óbudai zsidó emlékeket felfejtő séta, a mini porcelánfestő workshop és a kastélytörténeti séta is izgalmakat ígér

A Golberger Textilipari Gyűjteményben különleges vendégek vezetnek minket körbe a kiállításban, de nyomdázó workshopon és hagyományos török textilfestési bemutatón is részt vehetünk.

sergio_leitato
Sérgio Leit?o: Beyond Paralell Park II. (2017)

Sérgio Leit?o egyedi fényinstallációja, az ?Atomok Kódexe? nappali fénnyel borítja be a Vasarely Múzeum kertjét és állandó gyűjteményét is, efemer jellegéből adódóan pedig mindenképpen megismételhetetlen látványt nyújt. A Holdmúzeum 1969 kiállításhoz kapcsolódva pedig lesz kerekasztal-beszélgetés, közös alkotás és Vasarely egy kollázsának elemzésén is részt vehetünk.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a tárlatvezetéseken túl bűvészbemutatóval, játékbarlanggal, filmvetítéssel is készül a Rodolfo-kiállításhoz kapcsolódva.

Vidéken

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum az ország egyik kiemelkedő intézménye, habár nincs igazán a köztudatban. A Múzeumok éjszakáján sem fognak csalódást okozni, lesz például tárlatvezetés az Üvegvárosban, az Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktárban, ahol az est folyamán még egy üvegfestő workshopra is várják az érdeklődőket. Lesz múzeumi tudástúra, vetélkedő és látványkovácsolás is.

Uvegvaros
Üvegváros Salgótarjánban
Fotó: dornyaymuzeum.hu

A nagycenki Széchényi-örökség helyszíneinek programkínálatában művészettörténeti előadás, éremkiállítás, hagyományőrző lovasbemutató, a kastélyparkban sétakocsikázás, pónilovaglás egyaránt szerepel.

A barokk-rokokó pompázatos helyszínén, a fertődi Esterházy-kastélyban az idei Múzeumok éjszakáját a digitalizáció, az interaktivitás és az utazás témák köré szervezték. Lesz térzene, díszkivilágított rózsakerti séta és koncert, Haydn-kották, valamint különleges élményt kínáló kiállítások.

Debrecenben a Déri Múzeum főként zenei programokat kínál. Lesz jazz, középkori világzene, valamint bolgár és magyar népdalok is. Később tűzzsonglőrök szórakoztatják a közönséget, majd a halotti kultusz egyetemes kultúrateremtő erejéről szóló előadást hallgathatunk meg.

eszterhaza02_bj2_
Az Esterházy-kastélyban lesz térzene is
Forrás: sopronmedia.hu

Az esztergomi Babits Mihály Emlékházban a tárlatvezetéseket, versműsort és gitárkoncertet Szent Iván éji tűzgyújtás zárja.

A Balassa Bálint Múzeumban megtudhatjuk, hogyan készültek az ősnyomtatványok, vagy hogy mivel játszottak a középkori gyerekek, később pedig mi magunk is barkácsolhatunk egy-egy játékszert.

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban a tárlatvezetés mellett előadást hallhatunk Tornyai és a nők kapcsolatáról, a sétálóutcán pedig festésre hívnak minket.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum szervezésében pedig éjszakai túrán vehetünk részt a Jakab-hegyre Gábor Olivér régésszel.

További programokról a muzej.hu honlapon tájékozódhatunk.