A Virág Judit Galéria legújabb kiállításán Radák Eszter utóbbi két évben készült, eddig be nem mutatott alkotásait lehet megtekinteni. A Naplementék, bizsergő retinák című tárlat szeptember 6. és 23. között ingyenesen látogatható, ezen idő alatt a festőnő tárlatvezetéseket is tart.

A kortárs szcéna egyik legismertebb és legsikeresebb művészének új alkotásaiból nyílik kiállítás a Virág Judit Galériában. Radák Eszter Naplementék, bizsergő retinák című, vásárlással egybekötött tárlata a festőművész elmúlt két évének alkotásait vonultatja fel. Annyira frissek ezek az alkotások, hogy sok képen még a festékszag is érződik.

A több mint harminc üdítően ironikus, életigenlő, színpompásan érzéki és idézetekben gazdag festmény a pop-art irányzattal mutat rokonságot. A művész többségében tájképet alkot hagyományos technikával, amely 2023-ban különlegesnek mondható a kortárs festészetben. Radák Eszter kiemelt figyelmet fordít a címadásra is, amellyel tovább mélyíti a képek narratíváját és hangulatát, egyszersmind párbeszédet indít nézőjével. „A festést intuitív módon kezdem el, aztán jön az értelmezés, tehát a kritikai gondolkodás. A hozzáállásom változatlanul pimasz, csak nem hetyke, hanem kérgesebb lett az idővel. Ez egy attitűd” – mondta el Radák Eszter. Kiemelte, mostani önálló tárlata az előző sorozataihoz, illetve a digitális festményekhez képest „radákosan olajosabb”. A motívumok önállóbbak lettek, a terek kiszélesedtek és megnőttek, a látvány néhol absztraktabb is.


64f735f671d2964fa97a310b.jpg
Radák Eszter: Túl keskeny, nem fér fel a fenekem (2023, 100x120 cm)

Radák Eszter 1971-ben született, a Képzőművészeti Egyetemen (itt később oktatási rektorhelyettes volt), illetve az ELTE esztétika szakán végzett. Mesterei között szerepel Mauer Dóra, Klimó Károly, Bak Imre és Keserü Ilona is. Több mint három évtizede fest, önálló tárlatait Európa és Magyarország számos nagyvárosában láthatta már a nagyérdemű.

A kiállítás ideje alatt Radák Eszter két alkalommal tart tárlatvezetést. A kiállítás 2023. szeptember 6-tól szeptember 23-ig, hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 10-től 13 óráig látogatható a Virág Judit Galériában.

Nyitóképen Radák Eszter Osztály vigyázz − Pihenj − Ülj le! (2023, 100x120 cm) és Messze, messzebb, na ne már... (2023, 140x160 cm) című alkotása