A színművész fontos játszóhelynek tartja a Szegedi Szabadtérit, ahol idén öt alkalommal láthatja őt a közönség a Rebecca című világsikerű Levay–Kunze-musicalben.

Udvaros Dorottya. Fotó: Sóki Tamás / MTI
Udvaros Dorottya. Fotó: Sóki Tamás / MTI

A 2024-es évad önálló produkciójaként izgalmas bemutatóra készül a Szegedi Szabadtéri Játékok. Sylvester Levay és Michael Kunze újabb világsikerű musicalje, a Rebecca érkezik öt estére a Dóm téri nagyszínpadra. Július 26-én, 27-én, 28-án, augusztus 2-án és 3-án láthatják majd a nézők a Daphne du Maurier bestselleréből készült, különleges hangulatú előadást, amelyben a nagy ívű dallamok segítségével egy krimibe ágyazott, sötét szerelmi történet bontakozik ki a színpadon. A cselekmény középpontjában egy társalkodónő áll, aki egy sorsszerű találkozást követően rövidesen egy megözvegyült lord felesége lesz. A legendás Manderley-udvarház új úrnőjeként azonban titkok hadával, egy zord házvezetőnővel és az első, néhai Mrs. de Winter, azaz Rebecca kísértő emlékével is meg kell küzdenie a musical hősnőjének.

A nagyszabású előadás Horesnyi Balázs díszletével és Madarász „Madár” János visual tervével valósul meg. A produkció koreográfusa Tihanyi Ákos (interjú vele itt), rendezője Béres Attila.

A szervezők már bejelentették, hogy a női főszerepet Gubik Petra, a férfi főszerepet Dolhai Attila alakítja, Mrs. Danvers és Beatrice szerepein Janza Kata és Gallusz Nikolett osztoznak. A legfrissebb bejelentésből kiderül, hogy az amerikai díva, Mrs. Van Hopper szerepében Udvaros Dorottya csatlakozik Sylvester Levay és Michael Kunze musicaljének előadói gárdájához.

A művész két alkalommal már fellépett a Dóm téri színpadon, és kifejezetten kedves emlékeket őriz ezekről az alkalmakról: „Ugyan nem a Szabadtérin készült, de az Operettszínházzal vendégprodukcióként játszottunk ott néhány Abigélt. Imádtam, hogy mennyire szerették a nézők azt az előadást! Együtt laktunk Csonka Picivel egy közös bérlakásban, és Pici bérelt egy biciklit, azzal közlekedtünk a városban, ez is nagyon-nagyon jó élmény volt nekem.” 2013-ban egy, a Dóm téren idén is látható ikonikus zenés darab korábbi színrevitelében szerepelt: „Volt egy István, a király is, amelyben Saroltot játszottam, ezt ott mutattuk be a Szabadtéri Játékokon. Nagyon jól sikerült előadás volt, fantasztikus szereposztással, amelyet szintén nagyon-nagyon szerettek a szegedi nézők” – idézte fel Udvaros Dorottya.

A színművész hozzátette, fontos játszóhelynek tartja a Dóm teret: „A Szabadtéri Játékok az egyik legnagyobb múltú esemény Magyarországon nyaranta, minden évben érdemes odafigyelni, hogy Szegeden milyen előadások lesznek, ez a színházi életünknek mindig egy fontos időszaka és helyszíne. Szeged csodálatos város, boldogság minden nap, amit ott lehet tölteni!”

Mrs. Van Hopper az a vagyonos hölgy, akinek társalkodónőjeként a Gubik Petra által alakított főhősnő megismerkedhet leendő férjével, a Dolhai Attila megformálta Maxim de Winterrel. Az amerikai dáma üde színfoltja a zömében a ködös Albionban kibontakozó cselekménynek, az elhallgatásoktól terhes, megkövesedett hagyományok közt raboskodó brit úri társaságnak. Megjelenése komoly téttel bír: alakja nemcsak lehetőséget teremt a fiatalok találkozására, de ami még fontosabb, ellenpontként szolgál, az ő harsányságához képest fogalmazódik meg a főszereplő, „Én” kezdeti jelentéktelensége.

A lendületes karakterformálásra alkalmat adó szerep az újabb szegedi próbafolyamat és egy kedves alkotótárssal való találkozás okán is örömteli feladat számára: „Béres Attilával többször is dolgoztunk már együtt, jól ismerjük egymást, és ez biztonságot ad. Még egészen fiatal rendező volt Attila, amikor Pécsen először dolgoztam vele, és nagyon szeretek vele próbálni! Minden közös munkánk remek volt: sikeres előadások születtek, a próbafolyamat nagyon izgalmas vele.”