A világ legrégebbi filmfesztiválján, az A kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be a Magyarázat mindenre című magyar film. A hírt Alberto Barbera fesztiváligazgató jelentette be a fesztivál kedd délelőtti sajtótájékoztatóján.

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek rendezőjének, Reisz Gábornak a Magyarázat mindenre a harmadik nagyjátékfilmje. A világpremierre a fesztivál hivatalos válogatásában, az Orizzonti (Horizontok) elnevezésű szekcióban kerül sor. Ebben a válogatásban rendszerint olyan filmek kapnak helyet, amelyek esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket képviselik.

A fesztivál 80. kiadását 2023. augusztus 30. és szeptember 9. között rendezik meg a Lidón. A filmet a rendező és a főszereplők mellett a producer és a stáb tagjai is elkísérik Velencébe.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról.

A film ajánlója szerint „nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.”

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka (vele készült interjúnkat lásd itt), Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A magyar nézők először a Cirko-Gejzír Filmszínházban nézhetik meg a filmet a szeptember 22-i, közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen. A Magyarázat mindenre 2023. október 5-én, a Cirko Film forgalmazásában kerül a magyar mozikba.

Reisz Gáborral készített korábbi interjúink itt, itt és itt olvashatók.