A temető a cardiffi repülőtér kifutópályájának végéhez közel, egy jellegtelen mezőn fekszik. A most talált, több esetben meglepő leletek számos kérdést felvetnek.

A feltételezhetően 6. vagy 7. századból származó lelőhelyen eddig 18 sírt tártak fel a régészek, de becslések szerint ennél több, mintegy 70 sír lehet a területen. A lelőhelyen szokatlan helyzetben eltemetett halottak és érdekes tárgyak kerültek elő.

National Geographic beszámolója szerint a csontvázak jó állapotban konzerválódtak, ám közülük több szokatlan helyzetben fekve került elő. Egyes elhunytak a hátukon, a korszakban megszokott módon fekszenek, azonban egyesek az oldalukon, néhányan pedig guggoló helyzetben, a térdüket a mellkasukhoz szorítva nyugodnak. A régészek még keresik a magyarázatokat: lehetséges, hogy a temetőt hosszú időn keresztül használták, és a temetkezési szokások megváltoztak, vagy esetleg a halottakat más-más testhelyzettel jelölték meg?

Summer Courts, a Readingi Egyetem szakértője szerint az egyik, nemrég felfedezett koponya olyan jó állapotú, hogy sokat elárulhat a korabeliek életéről, és van néhány fog, amelyek furcsán kopottak, ami arra utalhat, hogy eszközként használták őket.


65a54d02cacb0d327b30c20a.jpg
A régészek geofizikai felmérést végeznek a Fonmon kastély területén

A sírok körül talált tárgyak is meglepőek, az egyik apró, fából készült cövek például egy játék pontozására szolgálhatott. Dr. Andy Seaman, a Cardiffi Egyetem szakembere és a feltárás vezetője szerint úgy tűnik, hogy a helyszín ­­– a mai temetőkkel ellentétben – nemcsak a halottak eltemetésére szolgált, hanem vélhetően a közösség tagjainak gyülekezőhelyéül is szolgált.

A tárgyi leletekből az is kiderült, hogy az itt eltemetettek nem hétköznapi emberek voltak. Előkerült például egy fagylalttölcsér alakú üvegedény, amely a kutatók szerint a franciaországi Bordeaux régiójából származik és egy igen finom, előkelő tárgynak számított. Emellett olyan kerámiatöredékeket is felfedeztek, amelyek észak-afrikai eredetről árulkodnak. „Az itt talált bizonyítékok azt mutatják, hogy az emberek nagyon jó minőségű importárukhoz jutottak hozzá, amelyeket csak kereskedelmi vagy cserehálózatokon keresztül, nagy vagyonnal rendelkező emberek segítségével lehetett idehozni” – nyilatkozta Tudur Davies, a Cardiffi Egyetem munkatársa.

A felvetődött kérdésekre a válaszokat további vizsgálatok és akár genetikai elemzések fogják megadni.

Fotók: Dr. Andy Seaman, Cardiffi Egyetem