Rekordáron, 698.500 fontért (317 millió forint), a becsült ár alsó határának százszorosáért kelt el szerda este Londonban a Sotheby’s aukciósház árverésén az a karkötő, amelyet Freddie Mercury, a Queen zenekar néhai frontembere viselt elefántcsontszínű öltönyével a Bohemian Rhapsody videójában.

Ez volt a legmagasabb ár, amelyet valaha egy rocksztár ékszeréért fizettek egy árverésen – közölte a Sotheby’s. A korábbi rekordot John Lennon bőrből és gyöngyből készült talizmánja állította fel 2008-ban 295 ezer fonttal.

Több mint 1400 tárgyat árvereztetett el Mary Austin, Mercury közeli barátja, korábbi élettársa, akire a házát és a tulajdonát hagyta, amikor 1991-ben 45 éves korában HIV-fertőzéssel összefüggő tüdőgyulladásban elhunyt.

Mercury zongorája, amelyen szinte teljes életművét komponálta a Bohemian Rhapsodytól kezdve, 1,742 millió fontért (796 millió forint) talált gazdára. A Yamaha által készített hangszer ugyanakkor alatta maradt a várakozásoknak, az árverési ház kettő- és hárommillió font között becsülte előzetesen az eladási árat. Mercury a zongorát 1975-ben mintegy ezer fontért vásárolta.


64f9a1344720ee34a47990aa.jpg
Előtérben Freddie Mercury zongorája a Sotheby’s aukciós kiállításán Londonban. Fotó: Getty Images for Sotheby’s / Tristan Fewings

Az árverés egy másik fontos darabja, a Bohemian Rhapsody kézirata 1,3 millió fontért (591 millió forintért) kelt el. A 15 – ceruzával és golyóstollal teleírt – oldalon szereplő mű eredeti címe Mongolian Rhapsody lett volna. A Sotheby’s 800 ezer és 1,2 millió font közöttire becsülte az eladási árat. A We Are The Champions és a Don’t Stop Me Now kézirata egyenként 317 ezer fontért kelt el.

Az aukció a We Will Rock You című Queen-dalra kezdődött. Összesen 59 tétel került kalapács alá az aukciósházban, az első ezek közül a Garden Lodge, Freddie Mercury London nyugati részében álló házának bejárati ajtaja volt. A rajongók által graffitivel telerajzolt ajtó 412 ezer fontért (182 millió forintért) kelt el. Az árverés kínálatában szerepelt több, a rocklegenda házának falait díszítő kép: Chagall, Dalí, Picasso művei, valamint James Tissot egyik vászna, amelyet az énekes a halála előtt egy hónappal vásárolt.


64f9a1f4671f3e80f2f59d24.jpg
Fotó: Getty Images for Sotheby’s / Tristan Fewings

A szerdai árverés után még két kiállítótermi, illetve három online aukciót tartanak. Az árverés előtt a tárgyakat kiállították a Sotheby’s-nál Londonban. Az ingyenes kiállítást 140 ezren tekintették meg. A bevétel egy részét a szerzett immunhiányos betegség (AIDS) ellen küzdő két szervezet, a Mercury Phoenix Trust és az Elton John AIDS Foundation kapja.

Ez a Sotheby’s legnagyobb, szupersztárral vagy kulturális személyiséggel kapcsolatos árverése 1988 óta, amikor Elton John tárgyait árverezték. Akkor 2000 tétel cserélt gazdát összesen 4,8 millió fontért, azaz közel 2,2 milliárd forintért.

Nyitókép: Freddie Mercury a Queen együttes koncertjén 1984-ben Párizsban. Fotó: Jean-Claude Coutausse / AFP