fbpx

Rembrandt Éjjeli őrjáratának hátoldalát láthatják az amszterdami Rijksmuseum látogatói

Különleges helyzetben láthatják Rembrandt Éjjeli őrjárat című alkotását az amszterdami Rijksmuseum látogatói: a festmény hátoldalát tekinthetik meg.

A festmény nagy átvizsgálásának utolsó szakaszába jutva a képet egy különleges állványra helyezték, hogy a kutatók a legújabb technikákkal vizsgálhassák meg a kép hátoldalát és a legalsó festékrétegeket.

Az Éjjeli őrjárat hadművelet Rembrandt mesterművének eddigi legátfogóbb kutatása, mely 2019 nyara óra tart a látogatók szeme előtt.

„Ez egy igen ritka alkalom. Amint egy kép lekerül a falról és kiveszik a keretből, egyszerre nagyon sérülékenynek tűnik” – mondta Taco Dibbits, a múzeum igazgatója.

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606–1669) egyik leghíresebb alkotása. A festő az 1640-es években kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget. A nagy méretű, 363×467 centiméteres kép egy teljes falat töltött be a Rijksmuseumban.

A festményt azonban elkészülte után 70 évvel megkurtították. Egy átfogó restaurálás során a múzeumban sikerült rekonstruálni a levágott darabokat is, amelyeket be is mutattak nyáron a közönségnek.

A festmény vászna fakeretre van erősítve. A közönség nem az eredeti vásznat látja, hanem azt, amellyel később hátulról megerősítettek, ahogyan sok 17. századi festményt.

Az Éjjeli őrjárat esetében ez 1975-ben történt, amikor késsel támadtak a festményre.

A szakemberek most azt ellenőrzik, elegendő-e még a megerősítés. Ezután a legalsó festékrétegeket vizsgálják meg szkennerekkel és mikroszkópokkal.

A festményt november 23-án akasztják vissza a helyére – ezúttal már képpel előre. Restaurálásáról decemberben döntenek.

Nyitókép: A Rembrandt legnagyobb festményéhez, az Éjjeli őrjárathoz készített kiegészítések egyik paneljét vizsgálják meg múzeumi dolgozók a hozzáillesztés előtt az amszterdami Rijksmuseumban 2021. június 22-én. Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal

A rovat további cikkei