Melyek a 60-as és 90-es évek közti időszak legendás magyar dalai? És hogyan lehet ezeket egy olyan műsorba csomagolni, amely egyszerre nyújt élményt az idősebbeknek és a fiatalabb generációnak is? A Petőfi Kulturális Program rendhagyó rocktörténeti előadásain kiderül.

A Legendás magyar dalok szórakoztató és edukatív könnyűzene-történeti előadás élőzenei kísérettel és vetítéssel, amelyet Hegyi György dalszövegíró és könnyűzene-oktató vezet a Legendás zenekar közreműködésével.

A program a Kőbányai Zenei Stúdió növendékeivel indult el korábban, majd idén kialakult egy másfél órás változat, amely a magyar könnyűzenei történet legendás dalaira épül az 1966-os táncdalfesztiváltól indulva egészen a 90-es évekig.

A könnyed hangvételű előadás keretében a fiatalabb generáció megismerheti a hazai könnyűzene alakulását, az idősebbek pedig újraélhetik életük legszebb időszakát. A gyerekek számára egy különleges történelemórával ér fel a műsor: a dalok egy részét ismerik, de a Kádár-rendszerről és kulturális környezetéről nem feltétlenül tudnak sokat. A közönség másik felének viszont saját élményei is vannak már a korszakról.

„A műsor után az idősebbek erős nosztalgiautazás-élményt fogalmaznak meg, a fiatalok pedig a „nahát, nem is hittem volna, hogy ilyen volt!” élményről számolnak be” – mondja Hegyi György, aki a koncertszerű produkcióban maga is ütőhangszerezik.

„Amikor a közönség elkezd énekelni, vagy nevetnek a poénokon, akkor már érezzük, hogy nyert ügyünk van. A legváltozatosabb helyeken és időpontokban is működik a műsor. Az emberek egy szerda reggel is imádnak énekelni!”

A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.