fbpx

Rendkívüli évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház

Nehéz, de tartalmas évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház. A színfalak mögött folyamatos munkavégzés zajlott. A művészek számos online tartalommal szórakoztatták a közönséget, és megtörtént az intézmény szervezeti összeolvadása a Szegedi Szabadtéri Játékokkal.

Barnák László főigazgató úgy fogalmazott, a társulat egészségileg, mentálisan, lelkileg, anyagilag nehéz időszakon van túl. A színész-rendező elmondta: a társulat több mint 90 százaléka már megkapta az oltást, és egész évadban a biztonsági szabályozások maximális betartásával, fegyelmezetten folyt a munka az intézményben.

Horgas Ádám főrendező felidézte, a színháznak az őszi erős kezdés után be kellett zárnia, majd most megnyitott, hogy bezárja az évadot. Valódi színházélménnyel, a nézőtéren ülve az évad elején csupán 55 alkalommal, legutóbb pedig a Szeged-napi ünnepi gálán és Varsányi Anna Az eprésző kislány című vígjátékának bemutatóján találkozhattak a nézők.

A társulat által készített 21 online tartalom azonban rekordszámú, csaknem 700 ezer megtekintést ért el.

Közönség nélkül ugyan, de hat produkció teljes bepróbálására – A padlás, 39 lépcsőfok, Dido és Aeneas, Négyhangú opera, Blue, Black Comedy – is sor került. Ezek az előadások a következő, remélhetőleg zavartalan évadban láthatók majd.

Dinyés Dániel zeneigazgató kitért arra, mennyire nehéz úgy próbálni egy darabot, hogy nem tudják, mikor számíthatnak a bemutatóra, mégis mindenki becsülettel vette ki a részét a munkából, így a járvány idején megmutatták, mekkora erővel és tartással bír a társulat.

Dinyés Dániel

A színház épületeiben a lezárások teljes időtartama alatt folytatódott többek között az irodák, a közösségi terek felújítása, az informatikai rendszer fejlesztése. Elkészült a Széchenyi téri raktárépület is, melynek hivatalos átadása is megtörtént. Megkezdődött a jelmezek átszállítása is a modern jelmezraktárba.

Az intenzív napi munkavégzés mellett februártól májusig lezajlott a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok strukturális összeolvadása. A főigazgató szerint a munkatársak mindent megtesznek azért, hogy „nyáron a csillagtetős színpadon látott produkció legyen a nap fénypontja”.

Barnák Lászlóval nemrég készült interjúnkat olvastad már?

Fotók: Délmagyar/Kuklis István

A rovat további cikkei