fbpx

Rippl-Rónai hazatért remekműve a Virág Judit Galéria decemberi aukcióján

Rippl-Rónai József és Vaszary János egy-egy, évtizedek óta nem látható remekművére is lehet licitálni a Virág Judit Galéria december 19-i árverésén a Budapest Kongresszusi Központban. A galéria december 17-i kortárs aukcióján többek között Maurer Dóra, Keserü Ilona, Bak Imre és Nádler István jelentős művei keresik új tulajdonosukat.

Két kivételesen erős téli aukcióra készül a 25. évét záró Virág Judit Galéria, a klasszikus műveket felvonultató, december 19-i eseményen például két igazi művészeti szenzációt is elárvereznek.

Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében című, 1912-ben festett munkája a művész „kukoricás” festményeinek egyik kiemelkedő darabja.

A képet 1928-ban állították ki utoljára, azóta a nagyközönség egyáltalán nem láthatta, hányattatott történet és csaknem hét évtizednyi külföldi tartózkodás után került haza. A festmény párja, A geszti kastély Somogyban című alkotás ma is a Magyar Nemzeti Galéria egyik kincse.

Rippl-Rónai József: A geszti kastély kertjében (1912)

A somogygeszti kastély parkjában készült festmény kvalitását jelzi 160 millió forintos kikiáltási ára is; a kép becsértéke 300–400 millió forint.

Virág Judit Vaszary János egyik legszebb itáliai festményeként mutatta be az Alassiói tengerpart című munkát.

Elmondása szerint ezt a hihetetlenül életigenlő és életörömöt sugárzó képet Vaszary 1938-ban, utolsó itáliai nyarán festette. Mint hozzátette, a remekmű nyolcvan éven át lappangott, eddig csupán fekete-fehér fotón lehetett ismerni, most azonban tökéletes állapotban, ragyogó színekkel került elő.

Vaszary János: Alassiói tengerpart (1938)

Vaszary tengerparti alkotása 65 millió forintról indul, és a becsértékét 120–160 millió forint között határozta meg a galéria.

Kelen Anna művészettörténész, a galéria árveréseinek vezetője a december 17-i kortárs aukció két kiemelkedő darabját mutatta be.

Mint hangsúlyozta, a Virág Judit Galéria talán eddigi legerősebb kortárs árverésére készül, amelyen a magyar kortárs szcéna összes fontos alkotója jelentős művekkel képviselteti magát.

Keserü Ilona Mozaikterv (SOTE) című festménye 44 millió forintos kikiáltási árról indulva 80–120 millió forint körüli áron kelhet el. A művész a hetvenes években a színkutatás kérdését járta körbe, ennek a korszaknak egyik kiemelkedő darabja a Mozaikterv, amely még soha nem szerepelt a műtárgypiacon.

Keserü Ilona: Mozaikterv (SOTE)

Kelen Anna elmondása szerint Maurer Dóra 1985-ös Quasi-kép, perspektivikus, a 71. lépésből című műve a korai nyolcvanas évek képzőművészeti kontextusában számít kulcsfontosságúnak. Az alkotás 44 millió forintról indul, becsértéke 80–100 millió forint.

A kortárs árverésen olyan alkotók remekműveire lehet még licitálni, mint Bak Imre, Birkás Ákos, Csernus Tibor, Deim Pál, Fajó János, Hencze Tamás, Lakner László és Nádler István.

Az aukciókon szereplő képeket december 3. és 18. között ingyenes kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában.

Nyitókép: Rippl-Rónai József A geszti kastély kertjében című alkotásának bemutatása a Virág Judit Galériában.

A rovat további cikkei