Szoros közelségbe kerül a dagadó Hold és a Fiastyúk csillaghalmaza szombaton este.

Szombaton a Hold a Fiastyúk csillaghalmazától körülbelül kétfokos távolságban fog végigmasírozni az égen, alkonyattól egészen hajnali három óráig. Ebben az esztendőben öt alkalommal is meg fogja közelíteni a Hold a csillaghalmazt, több esetben annyira, hogy eltakarja majd a csillagait. Szombaton az együttállás-sorozat első állomásának lehetünk szemtanúi.

A különleges égi jelenséget egyszerű kézi távcsővel lehet a legjobban megfigyelni, de aki jó szemű, próbálkozhat a fényes Hold melletti halvány Fiastyúk csillagainak szabad szemmel történő megpillantásával is. Az együttállást egész éjszaka követni lehet, sötétedés után, 17.40-kor a páros már egészen magasan, 55 fokon tündököl az égen, délkeleti irányban. A 76 százalékos fázisú, dagadó Hold ekkor jár a legközelebb a Fiastyúk nyílhalmazához: a halmaz legszélső csillagaitól alig 0,8 fokra, a halmaz közepétől 1,7 fokra jár. Ez azt jelenti, hogy egy kis kézi távcsővel szemlélve a párost, a Fiastyúk csillagaitól 2 holdkorongnyi távolságra jár a fényes Hold. Az éjszaka során távolságuk nő, hajnali három órára, mielőtt lenyugodna a páros, a távolságuk már közel 5 fok lesz. A következő, még szorosabb együttállás február 16-án lesz, ekkor már a Fiastyúk szélső csillagait is el fogja fedni a Hold.

Az estét színesíti egy csillagfedés is, amelyet csillagászati távcsővel lehet a legjobban megfigyelni. Az 5,6 magnitúdós fényességű 36 Tauri nevű csillag 23.04-kor tűnik majd el a Hold sötét oldalán, hogy aztán 00.12-kor lépjen ki a Hold átellenes, világos peremén.

A Fiastyúk (Plejádok, M45) egy csillagászati értelemben fiatal, 115 millió éves csillaghalmaz, úgynevezett nyílthalmaz. Szabad szemmel jól láthatóan hét közeli, közepesen fényes csillagból áll, illetve távcsővel szemlélve tucatnyi további halványabb társ is megfigyelhető (összesen 500-ra teszik a tagok számát). Ezek mindannyian egyetlen közös gázfelhőből alakultak ki, és a csillagszületés korai fázisában vannak.

A jelenségről és annak megfigyeléséről a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldalán olvasható további információ.

Fotó: Hadházi Csaba felvétele 2011. április 7-én készült Hajdúhadházon.