fbpx

Római kori temetőre bukkantak a Gázai övezetben

A Gázai övezetben római kori, kétezer éves temetőre bukkantak, amelyben szarkofágokat is találtak – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

A régészek eddig mintegy 135 sírhelyet tártak fel a kétezer évvel ezelőtti temetkezőhelyen; a Gázai övezetben először szarkofágokat is találtak. Az övezet északi részén, Dzsibália mellett új házak építésekor palesztin munkások bukkantak az ősi leletekre.

A sírok közül kettőben ólomszarkofág is volt, az egyikre szőlőleveleket, a másikra pedig különleges módon delfineket véstek. A helyszínre érkező régészek megállapították, hogy a gázai övezet eddigi legrégebbi temetkezési helyére akadtak. Az egyiptomi befektetők a tavalyi felfedezés után leállították a Dzsibália melletti lakásépítési munkálatokat, majd francia régészek kezdték feltárni a mintegy kétezer négyzetméteres területet.

Az ásatás helyszíne a Gázai övezetben. Fotó: AFP / Mohammed Abed

Januárig 60, októberig már 135 sírhelyet azonosítottak. René Alter, az ásatást vezető francia régész több mint száz sír tudományos leírásáról számolt be, melyekből hatalmas mennyiségű kulturális információt gyűjtöttek, és rengeteget megtudtak az egykori lakosság egészségi állapotáról, betegségeiről is. Az övezetben először bukkantak szarkofágokra. A feltáráson dolgozó palesztin archeológusok szerint a leletek gazdagsága azt jelzi, hogy a korabeli elit tagjait temették erre a helyre, mely valószínűleg egy akkori város mellett volt.

A francia tudósok külföldre küldik további vizsgálatra a fellelt csontvázakat, amelyek később visszatérnek a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász szervezet felügyelete alatt működő helyi régészeti hatósághoz. A 2,3 millió fő által lakott Gázai övezetnek gazdag történelme volt, ugyanis ősi kereskedő útvonal haladt át rajta Egyiptomtól a Földközi-tenger partvidéke felé.

Nyitókép: Majdi Fathi / NurPhoto via AFP

A rovat további cikkei