Június 21-én kezdődik és két hétvégén át tart a harmincéves Cirko-Gejzír születésnapi eseménysorozatának következő része, a Ruben Östlund-retrospektív.

Ruben Östlund rövidfilmjeivel robbant be a filmfesztiválok elismert alkotói közé, de később nagyjátékfilmjei is sorra nyerték a díjakat, többek között Cannes-ban és Berlinben. Eddigi aktív alkotói időszaka egybeesik a Cirko működésével. „Az ő világa a mi világunk is” – vallja a mozi.

Az Östlund-retrospektívet két hétvégén, június 21. és 23., illetve június 28. és 30. között rendezik meg a Cirkóban. A kétszeres arany pálmás, Oscar-jelölt svéd rendező világhírű, fesztiváldíjas alkotásai (Lavina, A négyzet, A szomorúság háromszöge) mellett korai filmjei (Gitarrmongot, Akaratlanul, Play – Gyerekjáték?) is műsorra kerülnek, sőt egy rövidfilmes válogatás is látható lesz a moziban, de legutóbbii, 2022-es moziját is megtekintheti a közönség: A szomorúság háromszögét 23-án vetítik.

Érdemes megjegyezni, hogy a harminc év alatti nézők a harmincéves Cirko születésnapi ajándékául egész évben harminc százalék kedvezményt kapnak a teljes árú jegyből. A vetítéssorozat részletes programja a fesztivál honlapján található.

A rendezővel nemrég beszélgettünk annak kapcsán, hogy tíz éve mutatták be a Lavinát, amelyet London és Párizs után Budapesten is színpadra állítottak. Az interjú itt olvasható.