Rusznák András, a budapesti Radnóti Miklós Színház művésze kapta a Kaszás Attila-díjat a közönség szavazatai alapján.

Az elismerést azok a színművészek kaphatják meg, akik kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak a társulatukban.

A díjazott nevét Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója jelentette be hétfő este a Győri Nemzeti Színházban tartott Országos színházi évadnyitón.

A Kaszás Attila-díj idei másik két jelöltje Gulácsi Tamás, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja és Fándly Csaba, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt.

A jelöltekre a közönség a www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatta le voksát.

Rusznák András a díj átvételekor úgy fogalmazott, egész
életében szerencséje volt, mert olyan társulatoknál dolgozhatott, ahol fejlődni
tudott és barátok vették körül. Ahol megtanulta, hogy milyen a társulati lét és
a csapatmunka.

Pokorni Zoltán azt emelte ki, hogy a díj alapításakor a Kaszás Attila iránt érzett szeretet és a halála fölötti megrendülés adta az elismerés erejét, ma pedig azok, akik megkapták. A díj nem mérce, de hozzájárul ahhoz, hogy „legyen kihez mérni magunkat”, hogy a „színházat csináló művészek figyeljenek egymásra” – tette hozzá. Kiemelte, hogy már a díjra való jelölés is elismerés, és csak szerencse dolga, hogy végül ki kapja meg.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkára az Országos színházi évadnyitón köszönetét és háláját fejezte ki a járvány alatti helytállásért, azért a munkáért, amellyel a lelket tartották az emberekben a művészek, felismerve, hogy a lelki egyensúly meghatározó a testi egészség megőrzésében. Hangsúlyozta, hogy mindenki tette a dolgát, alkalmazkodott, felelősséggel hozott döntéseket, hittek a jövőben, a színházban dolgozók is figyelemfelhívó, összetartozást segítő koncerteket szerveztek, elárasztották a digitális teret tartalmakkal.

Az államtitkár kiemelte, hogy paradigmaváltás idején vagyunk, a magyar történelemben eddig soha nem látott mértékű forrás került a szektorba az elmúlt időszakban. A magyar színházak finanszírozása kiszámítható, ami magas szintű előadásokra ad lehetőséget – mondta.

Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója
megtisztelőnek nevezte, hogy a tizedik Országos színházi évadnyitót idén a
szabad királyi várossá válásának 750. évfordulóját ünneplő Győrben rendezték.

Az Országos színházi évadnyitón a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Vaskakas Bábszínház és a Fővárosi Nagycirkusz művészei működtek közre.

A díj nyertesével készült interjúnk itt olvasható.

Nyitókép: Kisalföld/Huszár András