A főváros születésnapja alkalmából már a héten változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással ünnepel a város.

Idén ünnepeljük Budapest 150. születésnapját. Már eddig is számtalan program tette színessé az emlékévet, november 17-re pedig nagyszabású ünnepséget rendez a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand Nonprofit Zrt. Továbbá elindult a születésnapnak dedikált weboldal is, ahol részletesen tájékozódhatunk az eseményekről.

A születésnap alkalmából ismét megnyílik a Merlin Színház, amely 2011-ben zárta be kapuit. Az ALT.BP fesztivál keretén belül színházi előadás Udvaros Dorottyával, slam poetry-est, kiállítások, illetve beszélgetések várják az ünnepelni vágyókat. A Mai Manó Ház szintén beszállt a kezdeményezésbe: az évforduló napján 150 forintos jegyáron teszi látogathatóvá Az idő illúziója – Ruth Orkin (1921–1985) című kiállítását.

Aktívabb időtöltést ígér a Budapest Bejáró projekt: a játék során egy séta keretében új szemszögből ismerhetjük meg a várost. A túra fontos kelléke egy feladványfüzet, ami letölthető a honlapról, de a Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren, a Keleti pályaudvaron, a Szentlélek téren és Kelenföldön, valamint a BKK Ügyfélközpontokban is átvehető.

Ezken kívül november 17-től, pontosan 17 órától egy új sétány könnyíti meg a belvárosi közlekedést: végre átjárhatóvá válik a Károly körút és a Városház utca közötti park. Érdemes sötétedés után kilátogatni, ugyanis fényinstalláció teszi még látványosabbá az új sétányt.

A Városháza udvara szintén változatos programokat tartogat: az odalátogatók plakátokon láthatják először a The Budapester illusztrációit. Az évfordulóra 151 magyar illusztrátor alkotott újra egy-egy évet és jelentős eseményt 1873-tól napjainkig Budapest történetéből. A The Budapester alkotásai mellett Budapest Hősei is bemutatkoznak: a Főváros cégeinek munkatársai saját maguk választották ki azt a kollégájukat, akit a legnagyobb hősnek tartanak –  ők is plakátokon keresztül mesélnek majd munkájukról. Az esti órákat zenei produkciók töltik meg, amelyekben DJ Palotai és Barabás Lőrinc működik közre.

November 18-án a Városháza is megnyitja kapuit. Itt mutatkozik be az emlékév alkalmából 23 kortárs szerzővel készített Budapest Nagyregény. A fejezetekkel egy izgalmas felolvasáson, a TÁP Színház közreműködésével ismerkedhetünk meg.

Ismét útjára indul a tavaly hatalmas népszerűségnek örvendő bulivillamos, amelyen zenekíséret mellett élvezhetjük Budapest legszebb részeit Kelenföld és a Deák tér között. A bulivillamosra regisztrálni kell az ÉnBudapestem applikáción, a járatokra érkezési sorrendben történik a felszállás a Kelenföldi vasútállomáson és a Deák téren – maximum nyolcvan ember fér fel, úgyhogy érdemes időben érkezni a megállóba. A pontos menetrendről szintén az applikációban lehet tájékozódni.

A részletes program elérhető a kezdeményezés weboldalán, a Budapest Te meg Én Facebook-oldalon, illetve az ÉnBudapestem applikáción.

A képen Budapest panorámája. Fotó: Shutterstock / ZGPhotography