A Sauropoda 2019-ben alakult a gitáros Krizbai Domokos (Antropomorf, Pseuduo) a basszusgitáros Vaszkó Zsolt (titokzatostelepesek) és a dobos Lukács Péter (Grencsó Friss Csoport) részvételével. Nevük egy dinoszaurusz faj nevéből ered, és a hangzásvilágukra is utal, amit gyakran jellemeznek „ősvilágiként”. 

Zenéjük különböző stílusok, megközelítések, leginkább a jazz, a progresszív rock, az avantgárd és az orientális zenék találkozása. Énekhangot nélkülöző, csak instrumentálisan megszólaló szerzeményeikben archaikus, „álmaidból már ismerős” dallamok, erős hangzások mesélnek elmúlni képtelen konfliktusokról, az ősidők szörnyeiről vagy épp mitikus alakokról. 

Első szerzeményeik a tagok zenekarként való egymásra találásának kicsit szertelen, de őszinte örömében születtek meg. „Eredetileg egy líraibb irányt képzeltünk el, de számunkra is meglepő módon sűrű szövetű, zúzós zene jött ki belőlünk; erre a közös, kicsit nyers zenei energiára bízzuk magunkat” – mondta egy interjúban Krizbai Domokos zenekarvezető. Másutt pedig úgy nyilatkozott: „Szeretem azt hinni, hogy mindenki felé nyitott, humanista zenét játszunk.”

Bemutatkozó lemezük felvételére a Kikeltető nevű tehetségkutató nyerteseként kaptak lehetőséget. Az album áprilisban jelent meg Pangea címen, és nagyon kedvező kritikai fogadtatást kapott itthon és külföldön is. „Nem vagyok benne biztos, de lehet, hogy a Sauropoda feltalálta a saját alműfaját – írta egy angol kortárs zenei szaklap, a TPA (The Progressive Aspect) kritikusa. – Ma a paleo diéta az egyik legújabb divat, ezért nevezzük ezt »paleojazznek« (valószínűleg ízletesebb is, mint egy paleo diéta)… A Sauropoda az egyik leglenyűgözőbb zenekar, amivel idén találkoztam, valahol a power trió és a jazz trió között.”

A lemez megjelenése óta a nyár folyamán újabb szerzemények is születtek, és formálódik a következő album anyaga, amelynek felvételére Lovasi András kezdő zenekarokat támogató pályázatán nyertek támogatást és stúdióhasználati lehetőséget. 

Az Uránia Crossover sorozatában november 5-én tartandó koncerten mind a Pangea zenéiből, mind az új szerzeményekből hallhatunk. A háromtagú zenekar ez alkalomból egy negyedik taggal is kiegészül: Kapusi Viktor, a Mordái szaxofonosa száll be a fiúkhoz. 

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és online felületén.