fbpx

Sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is meghívást kaptak a Kalandra Fül Fesztiválra, hogy együtt zenéljenek a Danubia Zenekarral. Az európai szinten is kuriózumnak számító klasszikus zenei esemény immár harmadik alkalommal gyűjti össze az óvodás és a kisiskolás korosztály számára készült legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat.

A Danubia Zenekar az innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A III. Kalandra Fül Fesztivál azontúl, hogy értékes információkkal látja el a legkisebb nézőket is, a célcsoport számára a leginkább befogadható módon nyújt minőségi zenei élményt, fontos szerepet tölt be az ének-zene és a hangszertanulás megkedveltetésében.

A művészek Hámori Máté vezetésével május 28-án a Parafónia Zenakarral közös koncerttel készülnek.

A Zene Mindenkié Egyesület 25 évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy értelmileg sérült gyermekek és fiatalok zenei nevelését vállalja, megtanítsa őket kottát olvasni és hangszeren játszani. Az egyesületükben működik a 13 főből álló Parafónia Zenekar, aminek tagjai már fiatal felnőttekké váltak: legfiatalabb zenészük 19, a legidősebb 51 éves. „Nemcsak a módszerünk speciális, hanem a megszólaló hangszerek és természetesen a zenekari darabok átiratai is – árulta el Fabényi Réka, a Parafónia Zenekar vezetője. – Fantasztikusak ezek az a fiatalok, rengeteg bennük a zene iránti szeretet, tisztelet, a tanulni vágyás.

Fotó: Posztós János
A szeretettel csodákra képesek, érzik, hogy szeretem őket, ugyanakkor követelek is tőlük – cserébe viszont az égről is lehozzák a csillagokat.

Jó velük együtt lenni, dolgozni, zenélni, muzsikálni.”

A fesztiválra meghívást kapott a Máltai Szimfónia program csapata is. Körülbelül 700 gyerekkel dolgoznak együtt az ország leghátrányosabb térségeiben. A Máltai Szeretetszolgálat Ifjúsági programjában ezeknek a hátrányos helyzetű fiataloknak lehetőségük nyílik sporttevékenységekkel foglalkozni, de művészeti programjaikban kapott helyet a nagy sikernek örvendő Máltai Szimfónia is.

„Kollegáim között, a zenei szakemberek mellett vannak szociális munkások is, akik figyelemmel kísérik a fiatalok és családjaik életét.

Parafónia Zenekar
Hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek vesznek részt a programban, zenén keresztüli közösségépítés a célunk, illetve kihagyhatatlan eleme a közös zenélésnek a prevenció

mind az addikció, mind pedig a prostitúció tekintetében, de fontos az agressziókezelés, az önismeretfejlesztés is. Amíg a gyerek hasznosan tölti az idejét, és azt érzi, hogy szeretve van, nem lesz kérdés, hogy a hangszert vagy a drogot válassza – fejtette ki Nagy Kálmán, a program vezetője. – Nagyon széles a zenei repertoár: cigány-, nép-, film- és könnyűzene is helyt kap nálunk a klasszikus zene mellett. A lényeg, hogy a gyerekeket közösen érjük el a zenével. Ez a kapcsolatunk, a fogózkodónk a jóléti társadalom és a nélkülözők között. Kinyílik a világ, a közösség, a célok, miközben a srácok zeneileg szárnyalnak, általuk pedig mi is” – fogalmazott a szakember.

A csapat május 29-én lép a III. Kalandra Fül Fesztivál színpadára a Danubia Zenekar tagjaival, akik rendszeresen látogatják a gyerekeket Tarnazsadányban és Tarnabodon, ahol együtt zenélnek a jellemzően mélyszegénységben élő ifjú zenészekkel, előkészítve a közös fellépéseket. A mostani, kifejezetten erre az alkalomra összeállított produkció az elmúlt másfél év közös munkáját foglalja össze, és a Közös hang címet viseli.

A rovat további cikkei