Több ezren látogattak el a XIII. Bujtor István Filmfesztivál programjaira az elmúlt napokban. Vasárnap este ünnepélyes gála keretében vehették át a Bujtor István-díjat a fesztivál versenyfilmes programjának legjobbjai, de a filmek alkotóit szakmai területenként is díjazta a zsűri. Életműdíjat kapott Koltai Róbert.

A 147 nevezett alkotás közül 104 film került a hivatalos versenyprogramba, s ezek közül 80 alkotást láthattak a nézők a fesztiválon augusztus 18. és 21. között. A nagyjátékfilmek között A TulipánTündér Film & Event Productions Kft. mozifilmje, a Szabó Győző életrajzi ihletésű könyvéből született, Illés Gabriella producer és Herendi Gábor rendező által jegyzett Toxikoma kapta a Bujtor István-díjat. Herendi Gábor a díjátadón elmondta: élete első szakmai díját veheti át, amit minden más kitüntetésnél nagyobb jelentőségűnek tart.

A kisjátékfilmek között a Karácsony Gergely, Cserhalmi György; Kertész Janka, Vándor Éva, Szemerédi Bernadett és Rajkai Zoltán főszereplésével készült film, a Venczel Zsolt rendezte Akarsz-e játszani? lett a fődíjas. A filmben a főszereplő karakter, Misi egy zárt intézet rabjaként él emlékek nélkül. Megismeri Julit, és kiderül, hogy az ő viszonyuk valahol a rejtélyes múltban kezdődött.

A versfilmek között Tóth Vivien és Kecskeméti Balázs alkotása, a Maros Mozi érdemelte ki a Bujtor-díjat, Móró Fruzsina és Szabó Zsombor szereplésével. A dokumentumfilmek között pedig a Makabor Stúdió Kft. alkotása, Kőrösi Máté rendezése, a Dívák, amelyben három húszéves lány mindennapjaiba pillanthat be a néző.

Koltai Róbertet állva tapsolta a szakma és a közönség, amikor Lutter Imre bejelentette, hogy a Jászai Mari-díjas színész, rendező kapta a Bujtor-életműdíjat. Koltai – Bujtor István életműve nyomán – a humor, a derű, a rejtély és a titokzatosság jelenlétéért, eddigi pályafutása során színészi és rendezői munkájáért, és a XIII. Bujtor István Filmfesztiválon az Elvtársak és a Korai menyegző című filmekben nyújtott alakításával érdemelte ki a rangos elismerést.

A zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa volt. A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, mellette Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film- és Videószövetség tagja, Wiegmann Alfréd Radnóti- és Csokonai-díjas tévéfilmrendező, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer vett részt a zsűri munkájában. A zsűri külön díjazta a legjobb filmes alkotói munkákat.

A játékfilmek és fikciós kísérleti alkotások között a műfajok bravúros használatáért a Háttérzene szorongáshoz, a szabad történetmesélésért a Limonádé kapott elismerést. A közösségi filmezés különdíját a Szeged Televízió Tessék engem elrabolni! című filmje kapta. A legjobb operatőrnek járó elismerést a Kedvelem és az Akarsz-e játszani? című filmekért Faragó Péter vehette át.

A színészi alakítások között a legjobb gyerekszereplő a Rianás című, saját forgatókönyve alapján készült filmben Balla Riana Emma lett. A legjobb férfiszereplő a nagyjátékfilmek között a Kilakoltatásban játszó Orosz Ákos, a kisjátékfilmek között a Csendes környék című filmből Ujlaki Dénes lett, míg a legjobb női szereplőnek a nagyjátékfilmes mezőnyben a Toxikoma egyik főszereplője, Török-Illyés Orsolya, a kisjátékfilmek között a Triangle kulcsszerepével Vetlényi Lili bizonyult.

Az idősíkok drámai kezeléséért járó szakmai díjat a Korai menyegző (Blue Duck Arts Kft.) kapta. A legjobb dramaturgia a Lesen, a legjobb forgatókönyv az Alföldi Róbert és Mácsai Pál játékával készült Imposztor lett. A Bujtor István szellemiségéért járó díjat – mint a legjobb krimi – a Lélekpark (Blue Duck Arts Kft.) című alkotás stábja vehette át.

A CinProCaS és a FilmProCaS filmtervező team különdíját a játékfilmes kategóriában Fazekas Máté Bence vehette át a Kilakoltatás című filmért, valamint az Olt Tamás-Vékes Csaba alkotópáros a Korai menyegzőért. A dokumentumfilmek között Tóth Marcsi a Kármel hegye a szomszédban van és Berecz Péter az Isten hozott Manchesterben! című filmekét kapott különdíjat.

A dokumentum- és ismeretterjesztő filmek mezőnyében a szerkesztői, rendezői, operatőri és vágói munka összhangjáért a Több mint balett című film kapott szakmai díjat (Filming In Pécs, Erla Technopro Kft.). Az archív felvételek egyéni kezeléséért Domokos János alkotása, a Sarkadi 101, a személyes hangvételért Varga Gábor filmje, a Nagyapám kertje, míg a vizualitásért járó szakmai díjat Poroszka Magyar Zsolt kapta, A méhészet négy évszaka sorozat Tavasz című epizódjáért.

Az érzékeny és átfogó szerkesztői munkáért járó szakmai díj Erhardt Ágostoné lett, az MTVA 17 állomás – a feltámadás keresztútja munkájáért. A kreatív feldolgozásmódért járó szakmai díjat László Gábornak ítélte a szakmai grémium a Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk filmjéért. A legjobb rendezés címe Oláh Katáé lett, aki a Digitális nomádom című dokumentumfilmet jegyzi.

A legjobb portréfilm Halász László Ezt levezekelni nem lehet, míg a legjobb televíziós riportfilm Hadas Krisztina Menekülők – Hosszú út a túlélésért című filmje lett, amit az ATV-n láthattak a nézők. Hadas Krisztina a díj átvételekor elmondta: hosszú idő után először, a Bujtor Filmfesztiválon érzi azt, hogy értékelik, megbecsülik a tévéfilmes műfajokat és szakmai munkát.

A zsűri az alkotói díjat Szűcs Gergelynek adta, aki két filmmel érdemelte ki a díjat, a Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 cm alatt című dokumentum és a Mire vágyik az érdi ember? című kísérleti fikciós alkotás, mindkettő az Érd Médiacentrum filmje.

A versfilmek között a legjobb kamera és vágás Krusovszky Dénes Áttetsző viszonyok című versének adaptációja lett Németh Anna és Mike László alkotásában. A legjobb rendezés díját Balázs László Gábor kapta Pilinszky János Vesztőhely télen című költeményének feldolgozásáért. A vizuális világért az Eleven Költők Társasága  Szálinger Balázs Családregény című zenés filmje, a hangulatiság megteremtéséért Kovács László vitte a díjat Szabó Lőrinc Ébredésének megjelenítéséért.

Az animációs filmek esetében rendezői díjat kapott Glaser Katalin, a Kecskemétfilm alkotója a Legendás családért, aki a díj átvételekor hangsúlyozta: fontos az animációs filmek jelenléte a fesztiválon. A kísérletezésért járó szakmai díjat vehette át a The „Milky” Way című animációs filmjéért Pencz Patrik.

Képek forrása: Bujtor István Filmfesztivál