fbpx

Stanislav Lemre emlékezik a Lengyel Intézet

LEM100! címmel könyvbemutatóval, filmvetítéssel, kiállításmegnyitóval emlékeznek meg a 100 éve született Stanislaw Lemről, a sci-fi irodalom lengyel mesteréről szeptember 30-án a budapesti Lengyel Intézetben.

Idén lenne 100 éves Stanislaw Lem, a világ egyik legismertebb és legolvasottabb lengyel írója. Ebből az alkalomból a lengyel alsóház, a szejm 2021-et Lem-emlékévvé nyilvánította.

A budapesti Lengyel Intézet az évforduló alkalmából bemutatja a Poket kiadó gondozásában nemrég ismét megjelent Solaris című regényt, és műsorra tűzi A szoba című lengyel rövidfilmet. A 19 perces sci-fi vígjáték Ijon Tichy űrhajós egyik legizgalmasabb kalandját dolgozza fel A hetedik utazás című elbeszélés alapján.  

Az emlékév alkalmából nyíló kiállításon kortárs lengyel grafikusok Lem-interpretációi és Daniel Mróz (1917–1993) illusztrációi lesznek láthatók. Mróz tervezte Lem tizenegy könyvének borítóját is, munkái visszavonhatatlanul összenőttek az író műveivel.

Stanislaw Lem (1921–2006) méltán nevezhető a sci-fi irodalom világhírű klasszikusának, egyben a lengyel tudományos-fantasztikus irodalom legsikeresebb „exportőrének”, akinek 49 nyelvre lefordított könyveiből több mint 40 millió példány kelt el világszerte. A futurológia, a tudományos technológia, a mesterséges intelligencia, a kibernetika témaköreivel foglalkozó író művei mind a mai napig rendkívül népszerűek.

A Lengyel Intézet eseményén való részvétel − a korlátozott férőhelyek miatt − előzetes regisztrációhoz kötött.

Nyitókép: 1962-es kép Stanislaw Lem lengyel íróról. Fotó: MTI/EPA

A rovat további cikkei