fbpx

Streetartpályázatot ír ki a Művészetek Háza Veszprém

Európa legjobb streetartművészeit várja a pályázat, hogy színesek és látványosak legyenek a város falai. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül megvalósuló nyílt pályázaton Veszprém több kijelölt felületét gondolhatják újra a jelentkező művészek.

„Pályázati kiírásunk Italo Calvino ismert gondolatán alapszik, miszerint »a város a vágyak és emlékek helyszíne és hordozója«. Célunk, hogy a művészek Veszprém, valamint a Bakony-Balaton régió történeti örökségét kutatva a hely rejtett aspektusaira és annak feltárására irányuló alkotásokat készítsenek” – fogalmazott Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója.

A pályázat szorosan csatlakozik a VEB2023 EKF program képzőművészeti koncepciójához, amelynek egyik célja, hogy az alkotások a hagyományos művészeti tereken túl legyenek jelen az utcákon, a köztereken, épületek falain és más, nem szokványos helyszíneken is. Az utcaművészet segít abban is, hogy ezzel a számukra jól befogadható műfajjal a fiatalokhoz is kerüljenek közelebb a művészetek. 

A pályázatban a város frekventált pontjain lévő, a helyi közösség által jól ismert és a városba látogató vendégek számára jól látható felületeket gondolhatnak újra a művészek. 

A pályázatokat hét főből álló szakmai kuratórium bírálja el. A bizottság a beérkezett pályaművek tanulmányozása után a legígéretesebbnek ítélt tervek készítőit zárt körű, online konzultációra hívja, amelyeken módosításokat, illetve további anyagokat is kérhet a pályázóktól. A zsűri a konzultációkat követően, legkésőbb április 23-ig hozza meg döntését. A megvalósuló alkotások helyszíni létrehozása, installálása május 1. és szeptember 30. között történik. A pályaművek beérkezési határideje április 9-e.

Nyitókép forrása: Művészetek Háza Veszprém

A rovat további cikkei