A közelmúltban nagy változások voltak a zenekarban.

A Shaibo 2018 októberétől új felállásban folytatja a munkát. Az egykor négy tagból álló csapat kéttagú formációvá vált. Kezdetben nagyon jól működött az együttes, hamar összeszoktunk, és szorosan összefonódtak a mindennapjaink. Később mindannyiunkban kialakult, hogy mit is szeretnénk igazán. Sajnos nem minden elképzelés keresztezi egymást, így el kellett válnunk Ádámtól (Klausz Ádám dobos ? a szerk.) és Csepétől (Cseh Péter gitáros ? a szerk.). Óriási ajándék vagyunk egymás életében, mindig hálásak leszünk a közös évekért. Ahogy a csapat, úgy a zenénk is megváltozik. Sokkal finomabb hangzáson, hangszerelésen dolgozunk Nyitivel (Nyitrai Péter basszusgitáros ? a szerk.). Idén ősszel Amszterdamba költöztem, az ottani zeneakadémián folytatom tanulmányaimat. Ennek köszönhetően sok érdekes emberrel találkozom nap mint nap. A zenekar egy ideig biztosan kéttagú marad, viszont sok izgalmas vendégművésszel tervezünk együtt dolgozni. Egyelőre az új dalokra koncentrálunk, az első megjelenés decemberben várható.

Hogyan mutatnád be a zenéteket?

Nem tudnék egy stílust húzni rá, ezért is találtuk ki az art-pop megnevezést, de sok platformon úgy írnak rólunk, hogy jazzes soulos a zenénk. Ami ezután jön, egészen más zenei világ lesz. Sokkal könnyebben behatárolható, nyugodtabb zene. Ez most tényleg soul zene lesz finom puha hangzással.

Mit jelent számodra az alkotói élmény?

A ?flow?-élmény az, amit alkotás közben tapasztalok. Ez az érzés nagyon addiktív, ezért újra és újra át akarom élni, ez a mozgatórugója a zeneszerzésnek. Amikor születik egy dal, teljesen belemerülök a folyamatba, egyre újabb és újabb ötletek jönnek, amitől még jobban alámerülök, és ez egy öngerjesztő folyamatot eredményez. Ha pedig többen dolgozunk együtt, ez a jelenség még jobban felerősödik.

Milyen élményekből táplálkozol? Zeneszerzőként mi az ars poeticád?

A legmeghatározóbb élményeim mindig kapcsolatokból születtek. Itt most elsősorban nem a szerelemre gondolok, hanem bármilyen kapcsolatra. Nagyon kíváncsi vagyok, szeretem a változást. Ezért is alakult úgy, hogy mire egyetemre kerültem, négyszer váltottam iskolát és háromszor várost. Ennek velejárójaként mindig új emberekkel találkoztam más-más viszonyban. Sok olyan dolog történt velem, amit a zenén keresztül sikerült feldolgoznom, vagy egyszerűen csak megihletett. Ars-poeticámnak a keresést mondanám. Keresem magamban azt az állandót, amely mindig változik.


shaibo2_600x378.png
Fotó: Shaibo Facebook-oldala

Amszterdam révén is lesznek ilyen változások?

A hosszú távú tervem közül az egyik legfontosabb, hogy megjelenjünk külföldön, így a költözésem még jól is jön. Sokkal koncentráltabb munkát, összeszedettebb ütemtervet kíván meg egy ilyen helyzet, és jóval több felelősség nehezedik mindkettőnkre, hogy tudjuk tartani a kitűzött célokat. Nagy próbatétel küszöbén állunk, félgőzzel nem lehet nekivágni.

Mire vagy a legbüszkébb az eddig elért sikereitek közül?

Nagyon büszke vagyok rá, hogy a 2017/2018-as évadban megkaptuk az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogram támogatását. A pályázat segítségével felvettünk egy albumot, forgattunk egy klipet, sok mindent tanultunk és tapasztaltunk. Ezen kívül annak örülök a leginkább, hogy a zenekarnak köszönhetően nagyon sok zenésszel találkoztam, rengeteget tanultam másokról, magamról, és ez egy életre szól.

Mi a következő mérföldkő?

A következő mérföldkő már elég közel van, az első dal megjelenése az új felállásban. Kíváncsi vagyok, hogy tetszik-e majd a hallgatóknak, mennyire lesznek meglepve a zenei váltás miatt. Szeretném, ha minél több zenész fordulna meg nálunk, egyfajta szabad térként szeretnénk működni, ahol folyamatos kísérletezés folyik.


shaibo3_600x400.png
Fotó: Hegyi Júlia Lily/Shaibo Facebook-oldala

A Hangfoglaló Program által támogatott első nagylemezetek Naked Feet címmel jelent meg májusban. Mit érdemes tudni az albumról?

Ahogy számról számra halad a lemez, van egy párhuzam, eljutás a sötétből a világosba, a zavarodottból a letisztultba, a lázadóból a harmonikusba. A Naked Feet anyaga 2017 tavaszától 2018 elejéig készült. Ebben az időszakban sok változás történt az életemben, nem találtam a helyem. Amikor véglegesítettük az anyagot, addigra már túl voltam ezen a hullámvasúton, a Naked Feet című dal ennek örömére született az utolsó néhány hétben. Fontos tudni, hogy a Shaibót fiatal zenészek alkotják. Ez a lemez tökéletesen megörökíti azt, hogy sokféle irányba mehetünk, de még nem tartunk ott, hogy valamelyik útra igazán rálépjünk.

A zene mellett mire figyeltek még a koncerteken?

Számomra nagyon fontos, hogy amikor az ember elmegy egy koncertre, akkor a vizuális élmény is maradandó legyen. Vágyom arra, hogy egy koncerten több művészeti ág kapcsolódhasson össze, ami viszont komoly költségekkel jár, ezért a megvalósítás előre tervezést és tudatosságot igényel. Igyekszünk minél több magyar tervezővel dolgozni, volt már közös munkánk például INQ-val, Lindamelindával és Berbloommal.

Kiknek ajánlanád az Induló Előadói Alprogramot?

Azoknak a zenekaroknak, akik rendelkeznek konkrét tervekkel, és képesek őket az előre megtervezett ütemben végrehajtani. Tudatosság és előre tervezés nélkül szerintem nem érdemes nekivágni.
Liska Enikő