Alapításának 70. évfordulóját miniévaddal ünnepli a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A hatnapos rendezvény keretében új örökös tagokat avattak.

Az április 10-én kezdődött és április 15-ig tartó eseménysorozaton az idei szezon bemutatói mellett filmvetítésekre és könyvbemutatóra is sor került, nyílt kiállítást szerveznek és tudományos konferenciát a társulat történetéről, az április 13-i ünnepi gálán pedig örökös tag elismerést adtak át azoknak a művészeknek, akik a színház történetében minden tekintetben fontos szerepet játszottak.

A gála stílszerűen Kovács András Ferenc Északi színház című versével kezdődött – a Szatmárnémetiben született költő édesanyja, Elekes Emma a szatmári magyar társulat alapító színésznője, édesapja, Kovács Ferenc a színház irodalmi titkára, dramaturgja, majd rendezője volt –, majd a társulat igazgatója, Bessenyei Gedő István nyitotta meg az ünnepi estét, amelyen a szatmári magyar színház egykori és jelenlegi művészei léptek fel.

Harag György Társulat 70 b.jpg
Harag György Társulat

Bessenyei Gedő  beszédében megjegyezte, a műsor a múltidézés mellett megmutatja a jelent és felvillantja a jövőt is. Kiemelte a színház identitásképző erejét, felidézte a társulatalapítást, a diktatúra és a féldemokrácia éveinek küzdelmeit, és aláhúzta, hogy a szatmárnémeti társulat fennállása óta az etnikumközi párbeszéd előmozdítására törekszik, arra, hogy híd legyen a kultúrák között.

A műsorban elhangzottak többek között Ady Endre, Dsida Jenő, Kányádi Sándor, Kölcsey Ferenc, Reményik Sándor, Székely János és Szilágyi Domokos versei, Majtényi Erik prózája, részletek az Anconai szerelmesek, a Jekyll és Hyde és a Légy jó mindhalálig című musicalekből, a Marica grófnő című operettből, sanzonok és klasszikus színészdalok, „lábszínházi” etűddel szerepelt a Brighella Bábtagozat, továbbá bemutatkoztak a színház diák önkéntesei és a 2021 óta működő tánckar. A gálán megemlékeztek azokról az utóbbi évtizedben elhunyt művészekről is, akiknek pályája a szatmári színházhoz kötődött.

Az ünnepi gálán az Északi Színház Harag György Társulat Örökös Tagja címet kapta ifj. Diószeghy Iván, Kilyén László, Lőrincz Ágnes, Lőrincz Erika, Miklós Tamara színművészek, Fornvald László zeneszerző, zongoraművész, Manfrédi Annamária zenei vezető, Gabriela Tănase koreográfus, posztumusz örökös tag lett Török József és Zákány Mihály színművész.

Fotók: Czinzel László