A sepsikőröspataki katolikus templomban újabb, valószínűleg a Szent László-legendakör egyik jelenetét ábrázoló középkori falfestményre bukkant rá Jánó Mihály művészettörténész és Szakács Tamás restaurátor – írja a Székelyhon.

Ahogy a lap hírül adja, Jánó Mihály közösségi oldalán tette közzé, hogy valószínűleg a kerlési csata egyik jelenetét ábrázoló freskó vagy freskóciklus került napvilágra a kőröspataki római katolikus templom hajójának északi hosszfalán. Az 1400-as évekből származó falkép már a 11. olyan középkori művészeti emlék Háromszéken, amely Szent László életének egyik meghatározó mozzanatát örökítette meg – írta a művészettörténész a mintegy 10 négyzetméternyi freskóról, amelyet jelenleg vakolat fed.

A nagy jelentőségű felfedezést az tette lehetővé, hogy mivel a katolikus egyház restauráltatni szeretné a templom már feltárt freskóit, a 19. század óta ismert, ún. „apostolgaléria” egyedülállóan gazdag falfestményeit, ezért újabb kutatási ablakokat nyitottak. A középkorban a templomhajók északi, ún. evangéliumi oldalára általában a Szent László-legenda jeleneteit festették felhívó, buzdító célzattal. Ebben a templomban azonban nem csupán emiatt volt jó esély a feltárásra, hanem azért is, mert a 2000-es években Kiss Lóránd restaurátornak köszönhetően már ismert volt néhány kis részlet a festményből. A kutatások azonban nem folytatódtak, így nem lehetett tudni sem az ábrázolás típusát, sem a méretét. Az apostoli galéria viszont már 95%-ban fel van tárva, megtörtént a falkép tisztítása, konzerválása, beinjektálása, a hiányok újravakolása, de a színbeli kiegészítés, fixálás, integrálás még nem történt meg – tudta meg a lap Szakács Tamástól, aki többek között a gidófalvi templomban is restaurálta a Szent László-falfestményeket.

Eddig tíz háromszéki Szent László-freskóról tudtak a kutatók, amelyek közül kettőről már csak akvarellmásolatok léteznek.

A nyitóképen a sepsikőröspataki katolikus templomban felfedezett Szent László-legenda-freskók. Fotó: Jánó Mihály Facebook-oldala