Átadta az „igazgatói iroda kulcsát” kedden Kiss János Velekei Lászlónak, aki szerdától öt éven át vezeti a Győri Balett társulatát.

Kiss János alapító tagja volt a társulatnak, 1991 óta igazgatója is. Az évadzáró és évadnyitó társulat ülésen köszöntötték a Kossuth-díjas és érdemes művészt, valamint ismertették a következő évad műsorát.

Kiss János felidézte, hogy a 42., számára igazgatóként az utolsó évadot úgy építették fel, hogy „diadalmenet” lehetett volna, ha a világjárvány nem szól közbe. A Győri Balett tavaly novemberben ünnepelte alapításának 40. évfordulóját.

Kiss János utódát, Velekei Lászlót kitűnő táncosnak tartja, aki minden lépcsőfokot végigjárt. Táncosként kezdte a társulatnál, majd művészeti asszisztens lett, később művészeti vezető, mostantól pedig igazgató.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkári dicsérő oklevelét adta át Kiss Jánosnak.

Velekei László a jövő évadról szólva elmondta, hogy július 20-án indul a társulat csecsemőszínház programja. Az első előadás a Kipp-kopp és tipp-topp címet viseli.

Az Anna Kareninát felújítják, augusztus 14-én Szarvason, 23-án Debrecenben mutatják be, szeptember elején peig bérletpótlásként adják elő a Győri Nemzeti Színházban.

Szeptember 19-én mutatják be a Körforgás-estet. A Müpában november 26-án és 27-én adják elő a Bartók-estet, amelynek az első felvonását, a Fából faragott királyfit Gert Smith amerikai-kanadai koreográfus rendezi, a második felvonást, a Csodálatos mandarint Velekei László koreografálja. Utóbbit Markó Iván rendezésében korábban már játszotta a társulat.

A Giselle című darabot Lajkó Félixszel közösen mutatnak be. Május 15-én a Müpában lesz a premierje a Jamie Winchesterrel közös One way to heaven című koncertszerű előadásnak. Júniusban pedig megrendezik a 16. Magyar Táncfesztivált Győrben.

Turnéznak majd Oroszországban, Németországban és Ausztriában is az Anna Kareninával.

A társulat új művészeti vezetője Lukács András, a Wiener Staatsoper szólistája. Kiss János marad továbbra is a társulatnál, egyebek mellett a Magyar Táncfesztivál szervezésében is segíti a társulatot.

Dézsi Csaba András polgármester május 20-án adta át igazgatói megbízólevelét Velekei Lászlónak, miután Kiss János megbízatása június 30-val lejárt, és nem pályázott újra a posztért. Velekei László Markó Iván és Kiss János után a harmadik igazgatója a társulatnak.

Nyitókép: Velekei László