Workshopok, beszélgetések, kiállítások és ingyenes koncertek várják a nagyszabású Veszprém Blues Fesztivál látogatóit április 13. és 16. között.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként megvalósuló fesztivál szervezőinek célja, hogy bemutassák a blues sokszínűségét, bízva abban, hogy ha hiteles előadókat láthatunk a színpadokon, ez a műfaj mindenkit rabul ejt. Ráadásul a legtöbb nemzetközi fellépő két egymást követő napon is koncertezik, hogy biztosan mindenki megnézhesse kedvencét, de többekkel a színpadon kívül, kötetlenebb formában is lehet majd találkozni.

Minden délután Redbreast Wilson egy-egy fellépővel fog beszélgetni. A nyitónapon Brian Kramer Brooklynból indult bluesgitárost és illusztrátort ismerhetjük meg, aki többek között Cory Harris és John Mayall zenésztársa is volt. Brian emellett illusztrátorként is dolgozik, ikonikus zenészekről készült rajzait a fesztiválon kiállítás mutatja be.

Másnap Rick Estrin, a kortárs blues ikonja kerül fókuszba, aki 18 évesen már San Francisco legrangosabb klubjaiban szájharmonikázott. Zenekara, a Rick Estrin & The Nightcats világszerte a blues fesztiválok egyik legkedveltebb fellépője, amiben kiemelt szerepet játszik a frontember humorral átszőtt színpadi jelenléte is. Szombaton a testvérek által alapított The Cinelli Brothers titkaiba nyerhetünk betekintést – ők a blues kortárs ágát képviselik friss anyagaikkal, amelyek hangzásában a soul és az R&B jegyei is megjelennek, és amelyek rendre a műfaj listáinak éléig jutnak. A zárónapon Early James mesél, aki az igazi költők különcségével szólaltatja meg a maga körül örvénylő abszurditást: elhagyott blues és elmélkedő népdalok, balladai hangulat és romantikus zongoramenetek keverednek zenéjében.

Akik pedig zenei fortélyokat lesnének el a fellépőktől, minden nap workshopokon vehetnek részt. Nem másoktól tanulhatnak, mint Roberto Luti, aki nemcsak Olaszország legkiválóbb blues gitárosa, hanem a slide technika egyik legelismertebb alakja a világon. Kid Andersen videósorozatában rendkívül szórakoztatóan mutatja be egy-egy dal esszenciális gitármotívumát, Rick Estrin zenekara mellett John Németh együttesének is oszlopos tagja volt. A hammond orgona kortárs mestere, Raphael Wressnig nemcsak hangszerének rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket, de azt is megmutatja, egy dalon belül miként jelenhet meg a New Orleans-i stílusú funk, a soul és a rhythm and blues. D’MAR 17 évig volt Little Richard zenekarának tagja, utána igazolt le a Nightcatsbe. Elképesztő tudású muzsikus, producer és igazi showman is. Dobos workshopjai nem csak a hangszeresek számára jelentenek életre szóló élményt.

Nyitókép: Raphael Wressnig. Fotó: Helmut Neuber