A fesztivál nyitóelőadása a Déryné Társulat Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című produkciója lesz július 14-én Sátoraljaújhelyen a Kossuth Lajos Művelődési Központban. A Vidnyánszky Attila által rendezett, a Déryné Program zászlóshajójának is tekintett előadás a magyar színjátszás, a vándorszínészet hőskorába repít vissza. Herczeg Ferenc kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel tarkított színművét a színészek hangszeres játéka teszi még virtuózabbá.

Július 15-én Petőfi Sándor János vitéz című darabját láthatja a közönség a széphalmi múzeumkertben. A Déryné Társulat előadása rendhagyó formában, egy óra leforgása alatt kívánja bemutatni a nézők számára Petőfi Sándor halhatatlan klasszikusát. Az előadás nem csupán az iskoláskorúak, hanem az egész család számára maradandó élményt nyújt lendületes, fiatalos játékmódjával. 

János vitéz. Fotó: Molnár Luca

Tóth Ede A falu rossza című színműve egy perpatvar közepébe visz, egy esküvőre, ahol hívatlanul bukkan fel a menyasszony volt szerelme, hogy szétrobbantsa az ifjú párt. Szerelem, ármány, boroshordó, kés, pisztoly, zongora, ásó, kapa, nagyharang – a Déryné Társulat élőzenével kísért, sodró lendületű előadása július 16-án a Völgyszínházban kerül bemutatásra.

Ugyancsak a Völgyszínházban, július 17-én a Kék róka című színdarabot tekinthetik meg a nézők. Herczeg Ferenc legnagyobb színpadi sikere izgalmas felfedezést ígér mindazoknak, akik szeretnek mások szívébe belelátni. Az előadás során egy szerelmi ötszög rajzolódik ki, egyik szereplő fejéből vándorlunk a másikba, hogy végül feltérképezzük a teljes szerelmi képletet. Ugyanezen a napon, Károlyfalván Fabók Mancsi nem csak gyerekeknek szóló bábszínházát élvezhetik a látogatók.

Kék róka. Fotó: Érdi Róbert

Egymást követő három napon, három helyszínen (Karcsán, Pálházán és Hollóházán) A helység kalapácsa című mű lesz megtekinthető a CSAVAR Színház előadásában. A városi komédiák hangulatát idéző produkció páratlan humorral, groteszk elemekkel fűszerezve tárja elénk A helység kalapácsának különös világát.

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című előadása zárja a Déryné fesztivált. A lendületes és sokszínű folklórválogatásban a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatják be, különösen nagy hangsúlyt fektetve az eredeti és stílusos előadásmódra. Ezt követően táncházzal várják az érdeklődőket.

A falu rossza. Fotó: Érdi Róbert

Zenés estek és családi programok

Az Ungvári Pincesor és Borterasz játékoknak és zenés produkcióknak ad otthont. A KOHÓ Műhely interaktív játéktára, bábszínház, Csernik Szende mesemondó, Bakator és Fruzsikás koncert, Beke István gitárestje, valamint Andrea Vettoretti koncertje található a programban.

Frankie – a király és kárhozott. Forrás: Déryné fesztivál

A másik fesztiválhelyszín a Zsólyomkai Pincesor, ahol július 16-án, Bakos-Kiss Gábor Frankie – a király és kárhozott című estjén Sinatra hangján tárja elénk a felemelkedést, a bukást, a nihilt és a szerelem küzdelmének történeteit. Másnap, július 17-én ugyancsak a zenéé lesz a főszerep a pincesoron: Joós Tamás Átlátszó víz legyen című produkciójában Cseh Tamás dalait idézik fel a művészek.

Andrea Vettoretti. Forrás: Déryné Fesztivál

„Emberközeli, szerethető, családbarát kulturális rendezvénysorozatot álmodtunk meg e páratlanul szép környezetbe, ahol a kisgyermekektől az idősekig mindenki megtalálja a maga szórakozását, ugyanakkor a minőségi produkciók számos élménnyel gazdagítják a résztvevőket. A Déryné fesztivállal új szintre emeljük küldetésünket: színház mindenkinek!” – mondta Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

Zsolyomkai pincesor. Fotó: Molnár Luca

További információk a fesztivál weboldalán, a derynefesztival.hu oldalon érhetők el.

Nyitókép: Déryné ifjasszony. Fotó: Juhász Éva