gabor_M
Fotó: Seres Péter

Gábor Miklós a 20. század egyik kiemelkedő színésze, rendezője, gondolkodó teoretikus színházi ember volt ? fogalmazott emlékbeszédében Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatója. Felidézte Gábor Miklós gyermekkorát: a színművész ötéves koráig élt Zalaegerszegen, közel a zalaegerszegi mozihoz, amelyet édesapja 1944-ig üzemeltetett.

Gabor_Miklos_Hamlet
Hamletjéről egy angol kritikus azt írta, hogy Laurence Olivier után övé a legjobb Európában

 

A Nemzeti Színházban és a Madách Színházban töltött évek után 1975-ben a kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. Ruszt József hívására 1983-ban, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház nyitóelőadásán Lucifer szerepét játszotta Madách Imre Az ember tragédiája című drámájában ? idézte fel az életút fontos állomásait Besenczi Árpád. Kitért arra is, hogy Gábor Miklós halála után két évvel, 2000-ben özvegye, Vass Éva megalapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést minden esztendőben a legjobb Shakespeare-alakítást nyújtó színész veheti át.

A Gábor Miklós szülőházán 2002-ben elhelyezett emléktáblán Béres János szobrászművész a legendássá vált ballonkabátos, puhakalapos Lucifer alakját örökítette meg.

 

Forrás: MTI