800px-Budapest_National_Theatre_R01
Nemzeti Színház, Budapest
Fotó: wikipedia

A két színház már meglévő kapcsolata 2016-ban új fejezethez érkezett: az intézmények vezetői, Valerij Fokin és Vidnyánszky Attila arra az elhatározásra jutottak, hogy csaknem egy időben rendezést vállalnak egymás társulatában a következő évben ? olvasható a budapesti Nemzeti Színház MTI-hez november 24-én eljuttatott közleményében. Mint írják: mindkét rendező egy-egy Dosztojevszkij-prózát állított színpadra: egy fiatalkori, alig ismert, ?fantasztikus?, befejezetlen novellát, A krokodilust, Vidnyánszky Attila pedig a szerző egyik legismertebb, leginspiratívabb művét, a Bűn és bűnhődés című nagyregényt.

A dokumentumfilm bepillantást enged a párhuzamos próbafolyamatokba Szentpéterváron és Budapesten, megszólaltatja az előadások alkotóit és felvázolja az alapművek legfontosabb gondolatait. Bemutatja a Bűn és bűnhődés ?eredeti? helyszíneit is, amelyek a mű megjelenése óta Szentpétervár városi legendáriumának kiemelt jelentőségű tájékozódási pontjai, és emléket állít Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkijnek, aki mind a mai napig a világirodalom egyik legnagyobb hatású írója.

800px-Alexandrinsky_Theatre
Alekszandrinszkij Színház, Szentpétervár
Fotó: wikipedia

A két párhuzamos rendezésről, a Bűn és bűnhődés és A krokodilus című előadás megvalósulásáról ? Budapesten és Szentpétervárott ? orosz és magyar nyelvű, a közönség és a színházszakma számára egyaránt különleges dokumentumfilm készült ? áll a közleményben. Mint írják, a film orosz nyelvű változatát sikerrel, jó szakmai visszajelzésekkel mutatták be a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórumon. A bemutatón Mispál Attila rendező és Jantyik Csaba producer is jelen volt. A dokumentumfilm operatőre Czigány Gergely, a vágó Szirti Anina, a hangmérnök Szalay Tamás volt, gyártója a Híd Média. A krokodilus című előadás a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében teltház előtt vendégszerepelt az Alekszandrinszkij Színház nagyszínpadán. Dosztojevszkíj befejezetlen novelláját a szentpétervári színház vezetője, Valerij Fokin alkalmazta színpadra a Nemzeti Színház 2016/2017-es évadában.

Forrás: MTI