V4_Szekelyfono_fot_Csibi_Szilvia_resize
Székely fonó
Fotó: Csibi Szilvia

A visegrádi országok történelmi együttműködésének felelevenítését Antall József, a rendszerváltás utáni első szabadon választott magyar kormány miniszterelnöke kezdeményezte. Halálának 25. évfordulója és a 2017/2018-as magyarországi V4-es soros elnökség együtt adta az ihletet ahhoz az operaturnéhoz, amely szeptember utolsó hetében keresi fel a társországok fővárosainak rangos kulturális intézményeit, így a varsói Lengyel Színházat, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházat és a prágai Žofín palotát ? utóbbi helyszínen a produkciók koncertszerű változatban lesznek hallhatók.

A közös közép-európai identitás hangsúlyozására is alkalmas műsor szerzői, színpadra állítói és előadói tekintetében is összefogja a négy országot. A minden országban két estét töltő turné első napján Leoš Janáček Jenůfa című operája látható Vidnyánszky Attila 2004-es operaházi rendezésében. A főbb szerepeket Rálik Szilvia, Kiss B. Atilla, Kovácsházi István és Balatoni Éva mellett a lengyel Helena Zubanovich alakítja. Az Opera Zenekart Kocsár Balázs vezényli.

V4_Jenufa_foto_Nagy_Attila_resize
Jenůfa
Fotó: Nagy Attila

 

A második estén a Kodály Székely fonója szerepel a műsoron, amelyet az ugyancsak lengyel Michał Znaniecki 2016-os operaházi rendezésében láthat a V4-országok közönsége. Az előadás főbb szerepeit Haja Zsolt, Sáfár Orsolya, Schöck Atala, Wiedemann Bernadett és Ujvári Gergely énekli. Az estek karmestere a cseh Petr Popelka.

 

Az Opera ezzel párhuzamosan is folytatja belföldi, Operát az Operából! elnevezésű turnéját. A Filharmónia Magyarországgal közösen szervezett program következő állomása a szeptember 29-ei Szimfonikus est a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában, míg a Magyar Nemzeti Balett Klasszikus és modern című műsorát Tatabányán, a Vértes Agorájában mutatja be szeptember 30-án.

OO_Turandot_foto_Rakossy_Peter_resize
Turandot
Fotó: Rákossy Péter

 

A Puccini Itáliája-évad keretében a Turandot koncertszerű változata október 12-én Hódmezővásárhelyre, 14-én Miskolcra, 21-én pedig Pécsre látogat, a balettest október 1-jén Egerben, 7-én Nyíregyházán, 16-án Salgótarjában, 19-én Békéscsabán, 20-án pedig Szekszárdon vendégeskedik, míg az Opera Zenekar szimfonikus koncertjei október 6-án Veszprémben, 8-án Kecskeméten, 27-én pedig Zalaegerszegen hallgathatók meg.