Április 27-én és 28-án az eseménysorozathoz csatlakozó tájházak ingyenesen vagy kedvezményes belépővel várják a látogatókat. A helyszíneken megidézik a múltat, bemutatják a vidéki életmód szépségeit.

A vendégek betekintést nyerhetnek a régi idők mindennapjaiba, megismerhetik a hagyományos gazdálkodás és lakóházak világát. Mindemellett kézműipari portékák között lehet válogatni, és tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve élvezhetik a látogatók a múzeumok és tájházak kínálatát.

Az eseménysorozat központi helyszíne az idei évben a noszvaji Gazdaház és a szomszédos présház lesz, ahol bemutatják Noszvaj hagyományait, valamint a leendő Mátyás téri skanzen terveit, amelynek célja a riolittufa alapkőzetben a 19. században létrejött gádoros pinceházak, barlanglakások megőrzése. Nemezelők, gyertyaöntők, kosárfonók, mézeskalácsosok tartanak foglalkozásokat, az érdeklődők készíthetnek májuskosarat, lesz vásár, befűtik a Gazdaház kemencéit, a vendégek kóstolhatnak süteményeket és üstben főtt levest. Bemutatkoznak a szomszédos települések, Bogács és Szomolya tájházai, hagyományőrző csoportjai, de mindkét településen egész nap díjmentesen fogadják is tájházukban a vendégeket, aki pedig Noszvajról indulva keresi fel őket, annak ajándékkal is kedveskednek.

További részletek a programokról itt.