_D0A0521_Copy

?A magyar állam által életre hívott program, illetve a Csoóri Sándor Alap kedvezményezettjei a népművészeti előadócsoportok ? néptánccsoportok, népzenekarok, énekesek és kórusok ? és ettől az évtől a tárgyalkotó népművészek is. A program a teljes Kárpát-medencét megcélozza? ? emelte ki Balog Zoltán, hozzátéve: a rendelkezésre álló forrás a tavalyi évben 2,5 milliárd forint volt, 2018-ban azonban a kormány már ötmilliárd forintot szán a magyar népi hagyományok ápolásának támogatására. ?Biztosak vagyunk benne, hogy ha a magyar nemzet a XXI. században is erős közösség akar lenni, akkor újra át kell élnie a népi hagyományt. Nemcsak nosztalgiából, hanem mint a megmaradás és a gyarapodás zálogát. Ezért indítottuk ezt a programot, melynek célja a népművészet, a hagyományőrzés és a vidéki lét felértékelése ? mondta Balog Zoltán. Arról is szólt: a népművészet hazánkban olyan hagyomány, amelyet egyre nagyobb elismerés övez a társadalom részéről. Erre kiváló példa a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor ? tette hozzá.

_D0A0545_Copy

 

?A Csoóri Sándor Program szellemi és anyagi örökségünk megőrzését szolgálja? ? jelentette ki az emberi erőforrások minisztere, majd elmondta: a program első évében, 2017-ben 1349 hagyományőrző együttest, csoportot részesítettek támogatásban a Kárpát-medence teljes területén. A támogatást a csoportok többek között népviseletek készíttetésére, hangszerek, illetve technikai eszközök beszerzésére, szakmai oktatói munkára, valamint a fellépések élő népzenei kíséretének megvalósítására használhatták fel. Ebből a több mint 1300 szervezetből 565 határon túli csoport volt, aki elnyerte a támogatást ? emelte ki. ?Fontosnak tartjuk azt is, hogy a magyar cigányzene és cigány népi kultúra támogatása is megvalósuljon: a tavalyi évben 35 ilyen szervezet jelentkezett, amelyek majdnem negyven millió forintos támogatásban részesültek.?

_D0A0613_Copy

 

Az idei, ötmilliárd forintos forrásra kiírt pályázat március 22-étől érhető el az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) honlapján ? jelentette be Balog Zoltán, kiemelve: a néptáncegyüttesek 1,8 milliárd, a táncházak 220 millió, a népzenei együttesek és népdalkörök 530 millió, a tárgyalkotó népművészeti csoportok 500 millió, a határon túli hivatásos magyar néptáncegyüttesek pedig 250 millió forintos szakmai támogatásra pályázhatnak. Mindezek mellett a népzeneoktatási programok megvalósítására 330 millió, az országos, regionális és megyei hatókörű népművészeti szervezetek közösségfejlesztő programjaira pedig 700 millió forint áll rendelkezésre.

 

_D0A0629_Copy

A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: ?ma Magyarországon több mint 300 ezren foglalkoznak hagyományőrzéssel több mint 1600 csoportba tömörülve. Köszönettel, tisztelettel és megbecsüléssel tartozunk nekik, hiszen fontos hagyomány- és értékőrző munkát végeznek.? A hagyományőrzéshez kapcsolódva Nyitrai Zsolt a közelmúltbeli fejlesztések közül Nyitrai Zsolt kiemelte a Budai Vigadó épületének 5,5 milliárd forintból 2018 nyarára befejeződő felújítását és a Fonó Budai Zeneház szintén kormányzati támogatással zajló felújítását és megjegyezte: fontos, hogy ezek a helyszínek méltók legyenek a népi örökségünkhöz.

_D0A0661_Copy

 

Szigetvári József, a Százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes vezetője, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár igazgatója megfogalmazta: a Kárpát-medence teljes területét tekintve a félmilliót is eléri azok száma, akik ápolják a magyar népművészetet, így félmillió ember nevében kell köszönetet mondania a Csoóri Sándor Program által nyújtott támogatásért. Ez a program nemzetközi mércével is jelentősnek számít, ugyanis jelenleg sehol a világon nincs ilyen típusú támogatás a helyi népművészet számára ? hangsúlyozta Szigetvári József, és megfogalmazta: a hagyomány őrzői nevében azt ígéri, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legjobban használják fel ezt a támogatást.

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond