fbpx

A tánc, ami összeköt

A Prágai Konzervatórium Táncközpontjának legkiválóbb felső évfolyamos diákjaiból álló Ballet Prague Junior és a Magyar Balett Színház rendkívüli táncosai különleges produkcióval kápráztatják el a közönséget.

Bpj_Odd_Couples_3

Az előadást a Budapest Táncszínház egyik alapítója, a Harangozó-díjas Egerházi Attila koreografálja. A jelenleg Csehországban tevékenykedő művész ars poeticájáról így fogalmazott: ?Számomra a táncművészet láthatóvá teszi a láthatatlant. Közöl a testbeszéden keresztül, és képeket rajzol a térbe az emberi testtel. Szavak nélkül is színházat csinál csupán a tánc- és a mozgásformákkal. A táncművészet a metakommunikáció egy formája, az emberi lélek manifesztációja különböző mozgásokon és mozdulatokon keresztül. A koreográfus művészete pedig abban áll, hogy képes átalakítani a gondolatokat és az ötleteket mozdulatokká, később pedig tánccá finomítja azokat. A tánc alapvetően a jelen művészete. Koreográfusnak vagy táncosnak lenni olyan, mint homokba rajzolni. A mozdulatok elrepülnek a pillanat szelével, amint megszülettek. Bár amikor a műsornak vége, az idő folyama messze sodorja a képeket, amelyeket a tánccal festettünk, mégis egy életen át őrizhetjük őket az emlékezetünkben.?

bp_praga_tanchid_martin_macoun

A műsorra tűzött Besos (Csókok) tánc-játék részleteit négy, egymástól különálló és különböző, egyedi történet jelenti. Az epizódok közös motívuma a csók, amely a legprimerebb intim érintkezési forma két ember között. Egerházi Attila a cseh-magyar produkcióról így fogalmazott: ?Az előadással, amelynek szereplői különös, furcsa figurák, párok, egy vidám hangvételű táncszatíra készítése volt a célom. A balett zenei tételeiben rejlő életkedv, valamint finom humor táncban, mozgásban való kifejezésére törekedtem.?

A koreográfus azt is elmondta, hogy a balett megalkotását a táncosok egyedi karakterei, valamint eredeti és kiemelkedő művészi kvalitásai inspirálták. A leporellóként szerkesztett balett minden egyes részlete önmagában is önálló darab. Ám csokorba fűzve ezeket a miniatúrákat olyan eredeti és önálló értékkel bíró balettet kapunk, amely hol humorral, néha iróniával, máskor pedig drámai szenvedéllyel beszél két ember kapcsolatáról.

Bpj_I-dentity_3

A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki szívesen részese lenne egy meglepetésekkel teli, minden ízében eredetinek ígérkező balettelőadásnak.

Jegyek kaphatók a nemzetitancszinhaz.jegy.hu oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Jegyár a helytől függően: 2900 forint, 2600 forint

Írta: Jámbor-Miniska Zsejke

A rovat további cikkei