Egyik fő céljuk, hogy megismertessék a szlovén közönséggel az új intézetet és rendszeres programjait, valamint a magyar kultúrán és művészeteken keresztül Magyarországot és a magyarokat ? mondta az MTI-nek Molnár-Gábor Bíborka. Kiemelte, hogy ennek a munkának a hatása már fél év után is érződik, ugyanis egyre több látogató vesz részt rendszeres programjaikon. Másik fő tevékenységük a külső helyszíneken rendezett nagyobb bemutatkozások támogatása, amelyeknél ? azon túl, hogy együttműködő partnerként megjelenik az intézet ? a hangsúly elsősorban azon van, hogy a nagy produkciókkal nagyobb tömeget, gazdasági és politikai szereplőket szólíthassanak meg.


szerelem_600x394.png
Makk Károly: Szerelem

 

Az ősz folyamán számos gyerekprogrammal várják az érdeklődőket, egyebek között a zalaegerszegi Griff Bábszínház vendégjátékával, valamint Fazekas Mihály születésének 150. évfordulója alkalmából a Lúdas Matyi című Dargay Attila-rajzfilm vetítésével. A Magyar Filmklub a Szlovén Filmközpont közreműködésével több magyar filmet is bemutat a szlovén mozikban: Makk Károly Szerelem, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal és Mundruczó Kornél Fehér isten című alkotását. Lesznek irodalmi estek, és számos zenei esemény is szerepel az intézet programjában. A Bartók-év keretében például a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a ljubljanai zeneakadémia növendékei adnak közös koncertet, a maribori nemzeti színházban a Budapesti Operettszínház művészei a Csárdáskirálynőből mutatnak be egy összeállítást, a dzsessz kedvelőit pedig Harcsa Veronika, valamint a Tóth Lajos Trió és Miha Koren szlovén zenész koncertjére várják.


harcsa_veronika_600x398.png
Harcsa Veronika

 

Több tárlatot is rendeznek, köztük egy Vasarely-kiállítást Csepei Tibor magángyűjteményéből. Az évet egy muravidéki karácsonyi gasztronómiai és kézműves bemutatóval zárják. Az igazgatónő jelezte, hogy jövőre a Kodály-év jegyében számos koncertet, műhelytalálkozót, gyerekeknek szóló zenei programot is szerveznek majd.

 

Forrás: MTI

Fotó: ljubljana.balassiintezet.hu