Az idén Álom címmel meghirdetett Art Capital látogatócsúcsot döntött: 110 ezren voltak kíváncsiak a 18 kiállításra és a 107 további kísérőprogramra.

Gulyás Gábor igazgató külön kiemelte Dmitrij Kavarga orosz képzőművész tárlatát. A klímaváltozáshoz kapcsolódó “apokaliptikus víziót” szeptember 15-ig még megtekinthetik az érdeklődők. A kísérőprogramok közül Az ember tragédiája táncszínházi feldolgozására hívta fel a figyelmet: a nyolcórás előadás utoljára vasárnap látható Szentendrén.

A 2020-as Art Capitalt Bábel címmel rendezik majd meg, de ősszel sem lesz hiány jó programokból.

Szeptember 12-én a Római Magyar Akadémián mutat be kiállítást az FMC a Kádár-korszak tiltott, tűrt és támogatott képzőművészetéről, ezt szeptember 19-én Sepsiszentgyörgyön is bemutatják. A Szentendrei Képtárban szeptember 20-án A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás, amely az 1959-ben a Műcsarnokban rendezett francia könyvkiállítás történetét idézi fel.

Október elejétől a MűvészetMalomban a tolcsvai művésztelepet mutatja be reprezentatív kiállítás, majd az épület másik szárnyában a tavalyi Velencei Építészeti Biennále izraeli pavilonjának anyagát ismerhetik meg a látogatók az In Statu Quo (Tárgyalási struktúrák) című tárlaton.

Október 13-tól a Szentendrei Szabadtéri Tárlat Rómában is bemutatkozik a Campo de’ Fiori körüli utcákban, Másokról nem mondok semmit címmel pedig a Tanácsköztársaság során mártírhalált halt Kucsera Ferenc káplánra emlékezik kiállítás a szentendrei Ámos Imre-Anna Margit Múzeumban október végétől.

Szentendrében idén jubileumi Kucsera-emlékévet tartanak. A mártír káplánt a város lakói száz éve szentként tisztelik, a kultusz ápolásában pedig az önkormányzat is részt vesz számos programmal, illetve a Kucsera-díj megállapításával. Ősszel a vatikáni magyar kápolnában emlékmisét tartanak a tiszteletére, az erre érkező szentendrei delegációt Ferenc pápa is fogadja majd.