fbpx

Kulturális programok kavalkádja

38147200_10155423967061109_7749815972172660736_n
Fotó: Kulturális Örökség Napjai Facebook-oldala

Tapasztó Ildikó, a szolnoki polgármesteri hivatal oktatási, kulturális és sport osztályának vezetője a szeptember 12-ei sajtótájékoztatón elmondta: idén már tizenhét szolnoki szervezet csatlakozott a kulturális örökség napjaihoz. A szeptember 15-ei napon a helyi ivóvíz-szolgáltató cég felszíni vízművénél épületvezetések lesznek, a csaknem kétórás üzemlátogatás alkalmával a Tiszára telepített vízmű nagy hatékonyságú víztisztítási technológiáját mutatják be. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárral közösen Áldás és átok a víz, vizeink a 18?19. században című kiállításra várja a látogatókat. A Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény szeptember 15-én betekintést enged a látogatóknak a könyvtári munka rejtelmeibe, a Talifish Teaház és Klubban pedig a koncertek mellett a Batthyány út 8. számú épületének bemutatása szerepel a programok között.

 

A korhűen felújított Szegő Gábor Általános Iskolát is meg lehet majd tekinteni, továbbá rendhagyó városnéző séta indul Csendes Mónika és Álmosdi Árpád építészekkel a szolnoki Kossuth térről. A szeptember 15-ei és 16-ai napon mindezek mellett a Légoltalomtól a Katasztrófavédelemig című állandó kiállítás is felkereshető a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség kiállítóhelyén, a Jubileum térnél. A milléri Szabadtéri Vízügyi Múzeumban tárlatvezetéseket tartanak és a Közép-Tiszavidék vízügyi múltját bemutató előadásra is várják az érdeklődőket. A szolnoki vasúti almáriumban levő tárlat öt vasútszakmai műhely életébe enged betekintést korhű bútorokkal, felszerelési tárgyakkal. Idén újdonságként bemutatják az emeleti utasellátó termet is.

20180906_154535
Áldás és átok a víz, vizeink a 18?19. században című kiállítás
Fotó: agoraszolnok.hu

 

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban a belépőjegyet váltók tárlatvezetésen vehetnek részt, továbbá ingyenes vetítésekre várja az érdeklődőket a TiszapArt Mozi a Múzsák terén. Csatlakoznak a felekezetek is a kétnapos programsorozathoz: szeptember 15-én a belvárosi Szentháromság, a református templom, valamint a Mártírok Temploma, egész hétvégén az evangélikus templom, illetve a Xavéri Szent Ferenc kápolna kínál programokat. Barláné Kulánda Krisztina múzeumpedagógus elmondta, hogy a szolnoki Damjanich János Múzeum több programmal is készül: szeptember 15-én Kertész Róbert régész a Szolnoki vár az új ásatási eredmények tükrében címmel tart előadást a múzeumban. De idén is körbejárhatják az érdeklődők a Damjanich János Múzeumot a ?pincétől a padlásig? Gulyás Katalinnal, a történeti, irodalmi és művelődéstörténeti osztály vezetőjével. Emellett a restaurátorműhelyt is megnyitják a közönség előtt.

 

Kovácsné Kaposvári Gyöngyi múzeumigazgató-helyettes elmondta: a kulturális örökség napjai program keretében a tabániak találkozóját is megtartják szeptember 15-én. Az eseményt adatgyűjtési céllal rendezik meg, a részvétel regisztrációhoz kötött ? jegyezte meg, majd hozzátette: Tabán Szolnok egyik legrégebbi és leghangulatosabb városrésze, mára egyetlen régi épülete maradt meg, a Tabán 24., amely a huszadik század elején épült és 1992 óta a Damjanich János Múzeum kiállítóhelyeként működik. Ezen a napon folytatódik a Tabáni mesék sorozat is: ezúttal Szolnok és a ?nosztalgikus? önkényuralom. Az 1850-es évek. címmel tart előadást Bagi Gábor. A múzeumigazgató-helyettes elmondta: szeptember 15-én tartják a tabániak és az egykori Sípos téri diákok találkozóját is, amelynek keretében kiállításokat is szerveznek. Az egykori Sipos téri iskola 1967-ben új épületbe költözött, a mai Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolába. A látogatók megtekinthetik Bányai-Fodor Ferenc fényképeit a régi Szolnokról, Fügedi András tabáni fotóit, a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola által összeállított tablókat az oktatási intézmény elmúlt évtizedeiből. Emellett a Szolnok Televízió Tabánról készült filmjét is vetítik.

Damjanich_Janos_Muzeum
Damjanich János Múzeum
Fotó: hu.wikipedia.org

 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei programokhoz csatlakozva Jászberényben szeptember 15-én a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria emléktáblasétát szervez, amelynek keretében a jász városhoz és Jászsághoz valamilyen formában kötődő festőművészek ? Hamza D. Ákos, Rudnay Gyula, Makay József, Benke László, Vuics István, Sáros András, Thorma János, Gy. Riba János ? emléktábláit keresik fel, ahol felidézik az alkotók munkásságát és Jászberénnyel hajdan ápolt kapcsolatát is.

 

Forrás: MTI

A rovat további cikkei